6.5 milyon işçiye iyi haber
6.5 milyon işçiye iyi haber
Anayasa Mahkemesi'nin Sendikalar Yasası'nın bazı maddelerini iptal etmesiyle 30'un altında işçi çalıştıran işyerlerindeki 6.5 milyon işçiye 'sendika tazminatı' geri geldi. Yine şehiriçi ulaşımı ile banka çalışanları 'grev hakkı'na kavuştu.
Anayasa Mahkemesi, geçen hafta 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'yla ilgili bazı hükümleri iptal etti.
İşten atılma tazminatı
CHP'nin başvurusu üzerine bu kapsamda Mahkeme'nin en kritik kararlarından biri 30'un altında işçi çalıştıran işyerlerine dair oldu. Mahkeme, bu iş yerlerinde sendikaya üye olma, sendikal toplantılara katılma gerekçesiyle işten atılan çalışanlara, 'sendikal tazminat verilemez' hükmünü iptal etti.
1 yıllık ücreti kadar
Böylece bu tür işyerlerinde çalışanlar da 'sendikal' gerekçeyle işten atılsalar bile, mahkeme kararıyla bir yıllık ücret tutarından az olmamak üzere 'sendikal tazminat' alabilecekler. Örneğin asgari ücretli bir çalışan tüm haklarına ek olarak, 1071 liralık brüt ücretin 12 ile çarpılması sonucu, 12 bin 852 liralık da 'sendikal tazminatı' alabilecek.
İşçi ile işveren arasında tartışmalar çıktı
2012 yılında Meclis'te kabul edilen 6356 Sayılı Sendikalar Yasası, bugün iptal edilen maddeleriyle büyük tartışmalara neden olmuştu. İlgili maddelerin TOBB'un bastırmasıyla bir gece yarısı tasarıya eklendiği iddia edilmiş, Türk-İş, Hak-İş, TOBB ve TİSK arasında 'gizli bir protokol' krizi çıkmıştı.
Bankacıya grev hakkı
Anayasa Mahkemesi ayrıca, bankacılık ve şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinde grev ve lokavt yapılamayacağına ilişkin kanun hükmünü Anayasa'ya aykırı buldu. Böylece banka şehiriçi ulaşımında çalışan yüzbinlerce işçiye de ‘grev hakkı' geldi.
'Kıdem tazminatı sürdürülemez'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı sisteminin artık sürdürülebilir olmaktan çıktığını ileri sürdü. Kocaeli'de açıklamalar yapan Çelik, "İşçilere gittim anlattım, sendikalara toplantılarda anlattım. Dedik ki, ‘kıdem tazminatı sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Bunun için kavgaya yürüyüşe patırtıya gerek yok. Oturup masada konuşmamız lazım."
BUGÜN GAZETESİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.