GAZİOSMANPAŞA BİLSEM YUNANİSTAN'DAN DERECE İLE DÖNDÜ

Romanya Bükreş Üniversitesi ve Yunanistan Akdeniz Üniversitesi ortaklığında düzenlenen Uluslararası He-Ro MRC Robot Sporları Yarışması İtalya, Arnavutluk, Portekiz,  Bosna-Hersek, Gürcistan, Romanya, Hırvatistan, İspanya, Yunanistan, Makedonya, Çad, Mısır, Ukrayna, Ermenistan, Polonya, Fransa, Güney Kore ve Çin ülkelerinin ilkokul, ortaokul lise ve üniversiteli yarışmacılarının katılımı ile gerçekleştirildi.

Dünya'nın en prestijli akademik robot olimpiyatı olan FIRA tarafından tescil edilen He-Ro MRC Robot Sporları olimpiyatında toplam 19 ülke ve 450 kurumdan, 5000 öğrenci ve öğretmenin, 3000 robot ile katılımıyla, bu sene katılımcı rekoru kırıldı. Gaziosmanpaşa Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri 3 takım olarak katıldıkları, İnsansı Robot Sporları kategorilerinde (Halter, Güreş, Otonom Yürüyüş) Romanya, Güney Kore, Yunanistan üniversite öğrencilerine karşı yarışarak Güreş alt  kategorisinde Dünya 1.'liği, 2.'liği ve 3.'lüğü, Otonom Yürüyüş alt kategorisinde Dünya 1.si olarak insansı robot kategorisinde yarışmaya damga vurdu.

Gaziosmanpaşa Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Ahmet CERAN, Kerem Efe KÖKSAL, Sarp SADETTİNOĞLU, Mehmet Alper GÖK, İlkcan DUMANOĞLU ve Hüseyin Yiğit GENCER; inovasyon ve teknoloji projeleri kategorisindeki sunumlarında üstün teknoloji ödülü almayı başardı. Günlük hayatta eğitime, sağlığa, ulaşıma erişilebilirlik ve kapsayıcılık bağlamında görme engellilerin hareket özgürlüğünü arttırmak ve hayatını kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen bir akıllı yol arkadaşı "Budybot" projesiyle akademisyen jürilerin karşısında sunumlarını gerçekleştirdiler. Robot İşletim Sistemi ile haritalandırma, canlı insan takibi algoritmalarıyla hazırladıkları araçlarıyla kapalı mekânlarda görme engelli bireylere eşlik eden otonom aracı programlayarak bir ilke daha imza attılar.