100 bin liralık konut 19 bin lira kazandırdı

Parasını konuta yatıran 1 yıllık sürede kazançlı çıktı. 

Tür­ki­ye ge­ne­lin­de ko­nut ya­tı­rım­cı­sı 1 yıl­lık sü­re­de ka­zanç­lı çık­tı. Ko­nut fi­yat en­dek­si 183’e çı­ka­rak 1 yıl­lık ar­tış yüz­de 19,09’a ulaş­tı. Böy­le­ce ge­çen yıl ekim ayın­da 100 bin li­ra­lık ko­nut sa­tın alan bir ya­tı­rım­cı pa­ra­sı­nı bu yı­lın ekim ayın­da 119 bin li­ra­ya çı­kar­ma­yı ba­şar­dı. Ko­nut ay­lık baz­da da ya­tı­rım­cı­sı­na ekim ayın­da ey­lül ayı­na gö­re her 100 bin li­ra­da 2 bin 780 li­ra ge­ti­ri sağ­la­dı. 

Ada­na ge­ti­ri­de bi­rin­ci

Ay­nı dö­nem için­de pa­ra­sı­nı ko­nut ye­ri­ne mev­du­at­ta de­ğer­len­di­ren­ler ise ge­ti­ri ola­rak sa­de­ce yüz­de 7’ye ula­şa­bil­di. Her 100 bin li­ra ko­nut­ta Tür­ki­ye ge­ne­lin­de 119 bin li­ra olur­ken, mev­du­at fai­zin­de 107 bin li­ra­da kal­dı. Fi­yat ar­tı­şı en faz­la Ada­na­’da göz­len­di. İl­de 100 bin li­ra­lık ko­nu­tun bu yıl­ki de­ğe­ri 127 bin 230 li­ra ol­du. Ar­tış yüz­de 27,23 ola­rak he­sap­lan­dı. Uz­man­lar bu il­de ko­nut fi­yat ar­tış­la­rı­nın di­ğer il­ler­den ay­rış­ma­sı­nı yıl­lık söz­ leş­me dö­ne­mi­ne bağ­la­dı. Böl­ge­de hiz­met ve­ren em­lak­çı­lar da il ge­ne­lin­de ki­ra­la­ma­la­rın yıl­lık baz­da ya­pıl­dı­ğı­nı ha­tır­la­ta­rak, şöyle devam etti: 

RAKAMLARA OLUMLU YANSIYOR

“Yıl­lık ki­ra be­del­le­ri bu ay­lar­da ya­pı­lı­yor. Bu ne­den­le bir son­ra­ki bel­li bir ar­tı­şı da bu yıl ra­kam­la­rı­na olum­lu yan­sı­yo­r.” Ko­nut ge­ti­ri­le­rin­de Ada­na­’yı İs­tan­bul iz­le­di. İs­tan­bu­l’­da fi­yat­lar ay­lık baz­da yüz­de 2,94, yıl­lık baz­da yüz­de 21,09 ol­du. Böy­le­ce İs­tan­bu­l’­a ya­tı­rım ya­pan­lar her 100 bin li­ra­la­rı­na 21 bin li­ra ka­zanç sağ­la­dı. il­de her 100 bin li­ra bir yıl­lık sü­re­de 21 bin li­ra. 

Bursa’da artış yüzde 8,69

Konut getirilerinde diğer büyükşehir sıralamasında İstanbul’u yüzde 20,10 artış ile Kocaeli, yüzde 19,59 ile Antalya, yüzde 16,80 ile İzmir, yüzde 13,42 ile Ankara ve yüzde 8,69 ile Bursa izledi. 7 büyük şehirde yatırımcıya en az kazanç sağlayan il Bursa oldu. Ancak buna rağmen Bursa’dan konut alan yatırımcının karı mevduat faizi ile karşılaştırıldığında bin liraya yakın fazla oldu. 

Yıl sonu beklentisi yüksek

Ko­nut fi­yat­la­rın­da­ki ar­tı­şın da­ha da de­vam ede­ce­ği­ni be­lir­ten De­mir İn­şa­at Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ha­mit De­mir, “Ko­nut her za­man ya­tı­rım­cı­sı­na ka­zan­dı­rı­yor. Kal­dı ki Tür­ki­ye­’de ko­nut fi­yat­la­rı çok ucuz. Yıl so­nu bek­len­tim ko­nu­tun yüz­de 25 de­ğer­len­me­si yö­nün­de. İs­tan­bu­l’­da bu ra­kam çok da­ha yu­ka­rı­da ola­cak­tır. Mer­ke­zi lo­kas­yon­lar­da ko­nut alan ya­tı­rım­cı­la­rın yıl­lık ka­zan­cı şim­di­den yüz­de 40’a yak­laş­tı­” bil­gi­si­ni ver­di. 

EMİNE AÇAR - BUGÜN GAZETESİ