Başkan Recep Polat Kentsel Dönüşüm ve Kamulaştırma konusunda konuştu.

Başkan Recep Polat, editörümüz Ali Şükrü Kara’ya konuştu…

Saadet Partisi Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Recep Polat’ın, Gaziosmanpaşa’daki kentsel  dönüşüm, riskli alanlar ve kamulaştırma kararlarına ilişkin olarak yaptığı açıklamalar şöyle oldu:

"30 MART 2014 seçimleri üzerinden iki yıldan fazla zaman geçti. Seçim çalışmalarında da yakinen müşahade etmiştik ki gaziosmanpaşamızda en büyük beklenti ve ihtiyaçlardan birisi de yaşanabilir bir Gaziosmanpaşa için kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi idi.

Ancak geçtiğimiz iki yıla baktığımızda üzülerek görüyoruz ki Gaziosmanpaşanın ve Gaziosmanpaşalıların geleceklerini ilgilendiren bu en önemli konuda maalesef hiçbir somut adım atılamadı. Daha üzücü olan gelişme ise belediyenin bu konuda ne yapacağını bilmiyor pozisyonunda olmasıdır.

Biz Saadet Partisi olarak yerel seçim çalışmalarında ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle gezmek sureti ile Gaziosmanpaşa’da adil  ve hakkaniyet ölçülerinde Kentsel dönüşümün nasıl gerçekleştirilmesi gerektiğini anlattık.

Gaziosmanpaşa belediyesinin iki yılda bu konuda bir adım atmamasının yanında geçtiğimiz günlerde bizleri endişelendiren bazı gelişmeler söz konusu oldu. Gaziosmanpaşa belediyesi riskli alan ilanlarından sonra yapmış olduğu girişimler neticesinde 10 Nisan 2016’da resmi gazetede yayımlanan bakanlar kurulundan, kendisine Gaziomanpaşa’nın büyük bir bölümünde Acele Kamulaştırılması yetkisi verilmiştir. Hangi parsel ve adaların acele kamulaştırma kapsamında olduğu 10 Nisan 2016 tarihli resmigazete’den parsel ve ada bazlı sorgulanabilmektedir.

Bu durum neyi ifade etmektedir önce bunu açıklayalım. Acele kamulaştırma; belediyenin özel mülke bir bedel belirlemesi ve bu özel mülkün parasını ödemek sureti ile özel mülke el konulmasını ifade etmektedir. Yani herkesin anlayabileceği ifade ile Ahmet bey, Fatma hanım, ben Gaziosmanpaşa belediyesi olarak senin dairene şu kadar bir değer biçtim ve banka üzerinden ödemeni çıkarttım. Ödemenin al evi boşalt, demektir. Bu durumda özel mülk sahibinin sadece belirlenen değerin düşük olması durumunda, dairesinin gerçek değerinin tespiti hususunda dava açma hakkı mevcut. Yani sadece dairesinin gerçek değerini alabilir ve  bununla birlikte dairesini boşaltma durumu ile karşı karşıya kalacaktır.

İki yıldır kentsel dönüşüm ile ilgili kiminle hangi şartlarda anlaşma yoluna gidileceği hususunda hiçbir somut yaklaşımı olmayan Gaziosmanpaşa belediyesi son birkaç gündür bilbordlar ve televizyon ekranlarından, bu yetkiyi kentsel dönüşümde sürecin tıkanması durumlarında kullanılacağı ifade ediliyor. Ancak tam iki yıldır vatandaşa hiçbir somut teklif sunmayan Gaziosmanpaşa belediyesinin bu yetkiyi almış olması bizleri halkımız adına endişelendirmektedir.

9 Mayıs 2016 tarihine kadar söz konusu bakanlar kurulu kararına mahkeme yolu ile itiraz edilmemesi durumunda Gaziosmanpaşa’ da ki kentsel dönüşüm iradesi tamamen Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin insaf ve iradesine bırakılmış olacaktır.

Bu güne kadar hak ve halk merkezli, yerinde kentsel dönüşüm hususlarında hiçbir adım atmayan bir belediyeye bu şekilde bir iradenin bırakılıp bırakılmayacağını kararını halkımıza bırakıyoruz.

Son olarak dava açma hakkını kullanmak isteyen vatandaşlarımızın Bölge İdare Mahkemesine bireysel olarak dava açabilecekleri hususunu hatırlatmak isterim."