Ahmet Özen: Gaziosmanpaşa’da Kamulaştırma Yapılabilir Ama…

Başkan Özen: Bu İş Yanlış Başladı…

MHP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşüm sürecinin yanlış başladığını ifade ederek “Gaziosmanpaşa'da yaşayan vatandaşların, derneklerin, meslek kuruluşlarının görüşleri alınmadan bir kentsel dönüşüm sürecine gidildi. İnsan faktörü hesap edilmeden başlatılan süreç, bugünlerde Gaziosmanpaşalı vatandaşlarımızın üzerine kara bulut gibi çöktü. Belediye tarafından evleri yıkılıp yeni evini bekleyen yüzlerce mağdur vatandaş oluştu. Ve evleri yıkılmak istenen binlerce vatandaşımızda tedirgin! 

Süreç şeffaf başlamadı. Gaziosmanpaşa’da önce imar planları yapılıp, projeler ortaya çıktıktan sonra vatandaşlarımla masaya oturulsa idi süreç bu noktaya gelmezdi. Vatandaşlarımız hangi projeden, yerden, binadan, kattan ne alacağını bilmeli idi. İmar planları ada bazlı olsa vatandaşlarımız istediği müteahhitle anlaşarak bu işi yapardı.” Şeklinde konuştu. 

Gelinen noktada ortada bir güvensizlik olduğunu dile getiren Başkan Özen, “Gaziosmanpaşa’da yıllardır bir adım ilerlemeyen kentsel dönüşüm süreci, son çıkan kamulaştırma karar ile daha farklı bir boyut aldı. Vatandaşlarımızda belediyeye olan güvensizliği daha da artırdı. Belediye kendini iyi anlatamadı, insanlarımız evlerinin bir anda ellerinden alınacağı algısına kapıldı. Baştan yanlış başlayan süreç, güven erozyonuna da uğrayınca ilçede sıkıntı büyüyor.” Dedi. 

Gaziosmanpaşa’da kamulaştırma yapılabileceğini ifade eden Başkan Özen, “Sistemli bir şekilde imar planları yapılıp, projelerin vatandaşların önüne anlaşma yapmak için getirilip yüzde seksen-doksan anlaşmadan sonra, anlaşma yapanların haklarının korunması adına kalanlar için son çare kamulaştırma olabilirdi. Şu anda da aynı şey geçerli. Bir bölgede büyük oranda anlaşma yapılmış, çok az sayıda kişi kalmışsa uygulanabilir.  Ama büyük çoğunluğu anlaşmayan bölgelerde dayatma usulü ile bu yapılmamalı. Vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun rızası aranmalı. 

Kamulaştırma yapılacak yerlerin Beşbin civarında olduğu söyleniyor. Bu kadar insanın malını kamulaştırma kapsamına almamak lazımdı. Önce anlaşma teklifini götür. Belki anlaşacak. Kamulaştırma kararını çok az sayıda kalan hak sahipleri için çıkartılması daha uygun olurdu. Zaten ürkmüş durumda olan insanları bir kez daha ürkütmenin anlamı yoktu.” Şeklinde konuştu.