Sultangazi Yemek Üreticilerinin Sorunları Masaya Yatırıldı

Yemek Üreticilerinin sorunları ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği toplantıya; İlçe Kaymakamı Ali Uslanmaz, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsa TANRIVERDİ, İŞKUR Müdürü Cihan KAPUCU ile İSO sektör temsilcisi Hüseyin BOZDAĞ katıldı.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsa TANRIVERDİ açılış konuşmasında, hazır yemek üreticileri ile bir araya gelerek, yemek üreticilerinin sorunlarını, devletimizin sağladığı istihdam desteklerini, nitelikli personel yetiştirmeye yonelik calışmalar ile 5996 sayılı kanun ve kanuna bağlı çıkartılan yönetmeliklere istinaden uyulması gereken hususlar hakkında görüş alış verişinde bulunulacağını söyledi.

İlce Kaymakamı Ali USLANMAZ ise yemek sektörünün hızla gelişip büyüdüğünü, hizmet ve ciddi bir emek sektörü olduğu, gıdanın insan sağlığı ile doğrudan ilişkili olduğunu bu konuda yemek üreticilerine çok büyük görevler düştüğünü anlatarak toplantının hayırlara vesile olması temennisiyle toplantıdan ayrıldı.

İŞKUR Müdürü Cihan KAPUCU, İşkur’un istihdamı artırılması icin, iş başı programları olduğu, işcinin sigortası ve maaşının devlet tarafından karsılandığı, egitime gönderilen çalışanlara egitim ve öğretmen masraflarının karsılandığını anlatarak işverenlerin bu programlardan yararlanmalarını istedi.

Türkiye Yemek sanayicileri Federasyonu eski baskanı Hüseyin Bozdağ konuşmasında meslektaşları ile buluşmalarından büyük mutluluk duyduğunu, meslektaşlarının çok özverili çalıştığını, Türkiye genelinde sektörde 450.000 kisinin istihdam edildiğini, sektörün insanlara hizmet ettiğini bunun çok onemli oldugunu vurguladı. Meslektaşlarının bir birinin rakibi olmadığı, bir birlerinin paydaşı oldugunun altını çizen Bozdağ daha çok kazanmak icin rekabet yerine birlikte çalısmalarının daha verimli olacağını söyledi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsa TANRIVERDİ ise konuşmasında ilcemizde 35 adet kayıtlı yemek üreticileri olduğu, 400 ‘ e yakin yemekhanesi olan işyerleri olduğu ve bu işyerlerine verilen yemeklerin temiz olması gerektiği, işyerlerinin gida mevzuatı gereği sorumlu bir mühendisin olması gerektiği, ürettikleri her yemek partisinden, 72 saat +4 C de saklanması gerektiği, aldıkları her ürünün faturalarının mutlaka bulunmasi gerektiğini açıklayarak 2017 yılında kontrol ve denetimlerin daha sıkı olacağını beyan etti.

Yemek üreticileride en büyük sorunlarının merdiven altı üreticiler olduğu, fiyatların çok düşük olduğu, yemek hizmeti satın alan firmaların yemek üreticilerine önem vermediği , ödemelerinin zamanında alamadıklarından şikayetçi oldular. 4-5 ayda bir yemek hizmeti satın aldığı firmayı değiştirerek 2-3 yıl yemek ödemesi yapmayan firmalar olduğunu beyan ederek bu sorunların kendi aralarında çözmeleri gerektiğini söylediler.

İlçe Müdürü İsa TANRIVERDİ Merdiven altı uretimin kendilerine yada ALO 174 ihbar hattını arayarak şikayet edebileceklerini ve gerekli yasal islemlerin hemen başlatılacağını, rekabet ortamının ortadan kaldırılacağını açıkladı.