3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Engellilerin Durumu!

Türkiye'de Engellilerin Durumu!

- Türkiye'de her 100 evden beşinde engelli bir vatandaşımız var.

Türkiye'de yaklaşık 4 milyon civarında engelli vatandaşımız var. Ancak çeşitli sakatlıklar ve kazalar sonucu belirli becerilerini yitirmiş kişiler de eklendiğinde sayı neredeyse 10 milyonu buluyor!

- Engelli vatandaşlarımızın dörtte birinin zihinsel engeli bulunuyor. 

- Engelli vatandaşlarımızın yarısından fazlasının bedensel engeli bulunuyor. 

- İşitme ve görme engelli vatandaşlarımızın toplam oranı da engelli vatandaşımızın 10'da ikisine yakın.

- Yapılan bazı özel araştırmalarda 80 milyonluk nüfusumuzda ortalama 1 milyon kişi engelli vatandaşlarımızı hakir görüyor. 

- 24 milyon gibi bir çoğunluğun engelli vatandaşlara acıdığı ve empati kurduğu tespit edilmiş. 

- 80 milyonluk ülkemizde nüfusumuzun 4'te birine yakın kesmi engellilerle dostluk kuruyor ve onlara yardımcı oluyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde arayıp halini hatrını soracağınız bir engelli dostunuz, arkadaşınız yok mu?

- Engelli vatandaşlarımızın 80.000 civarında bir çoğunluğu henüz 0-7 yaş grubunda! 

- 60 yaş üstü engelli vatandaşlarımızın sayısı ise neredeyse yarım milyona yakın! 

- Son 2 yılda evde bakım hizmeti alan 398.335 engelli vatandaşımız bulunuyor. Peki siz 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde böyle bir hizmet için gönüllü olur musunuz?

- Herhangi bir işte çalışacak 18-50 yaş grubunda 700.000 civarında engelli vatandaşımız bulunmakta. Buna karşın Türkiye İş Kurumu verilerine göre kamu ve özel sektörde çalışan engelli vatandaş sayısı ancak 90.000 civarında! 

- Yapılan anketlere göre ülkemizde zihinsel engelli kişileri tanımlarken %30 oranında mahçup, mutsuz, yalnız ve üzgün kelimeleri tercih ediliyor. 

- Ülkemizde engelli vatandaşlara yardımcı olan derneklere ya da vakıflara üye olan kişi sayısı o kadar az ki ancak toplam nüfusun %0.04'üne denk geliyor ki bu oranın içinde kendisi de engelli olan vatandaşlar çoğunlukta! 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sizin için bari bu konuda bir milat olsun. Harekete geçin ve yardımcı olun.

- Tüm bunlara karşın ülkemizde engelli vatandaşlara gereken ilgi ve yardımın gösterildiğine inananların oranı %10 ila %15 arasında! 

ENGEL-SİZSİNİZ!

Gelin bugünden başlayarak engellilerin önündeki engelleri kaldırmaya başlayalım. Aslında engellilerin önündeki en büyük engelin biz olduğumuzu unutmayalım!