Gaziosmanpaşa'da Kalp Nakli Başladı.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Kalp Nakli ile ilgili olarak Yrd.Doç.Dr. Mehmet Balkanay şu açıklamalarda bulundu:


Kalp Naklinde Süreç Nasıl İşliyor?

İleri dönem yani son dönem kalp yetmezliği hastalarına uygulanmaktadır. Kalp yetmezliği; kardiyomyopatili hastalarda altın standart bir tedavi yöntemidir. Bu hastalar son evre; iskemik kalp hastalıkları, non-iskemik kalp hastalıkları (konjenital kalp hastalığı, kalp kapakları hastalıkları, enfeksiyoz, postpartum, sarkoiolozis, amiloidozis, son evre ailesel kalp hastalıkları, retransplantasyon) gibi kalp nakli gerektiren hastalıklardır ve hayata tekrar döndürülebilecek hastalıklardır. İncelemeleri tamamlanmış kalp nakli adayları, adları ve ünvanları T.C. Sağlık Bakanlığı'na bildirilmiş Hastanemiz Kalp Nakli Konseyi üyeleri tarafından incelenir, tartışılır ve adayın durumu kalp nakline uygunsa 'kalp nakli' kararı alınır. Kalp nakli kararı hasta ve yakınlarına bildirilir. Hastaya ve yakınlarına ''onam'' formları imzalatılır. Bu Konsey kararı; Bakanlığımız ilgili dairesine gönderilir. Hastanın uygunluğu Bakanlığımız Bilim Kurulu'na sunulur. Bilim Kurulunu 'uygundur' kararından sonra kalp nakli adayı Ulusal Koordinasyon Merkezi'nin (UKM) resmi listesine girer. Resmi listedeki hastalara, listedeki sıraya ve aciliyet durumlarına göre aynı merkez yani UKM tarafından kalp sunulur.

Hastaya Kalp Nakli Kararı Nasıl Veriliyor?

Kardiyomyopatili kalp yetmezliğinin son evresine gelmiş hastalar Kalp Nakli Merkezimizin Kalp Nakli polikliniğine yönlendirilmektedirler. Buradaki fizik muayenelerinden sonra bir dizi klinik teste ve kan incelemelerine tabii tutulurlar. Kan incelemeleri: hematolojik, biyokimya, serolojik testleridir. Ayrıca kardiyolojik ve solunum fonksiyonları yönünden incelenirler. Tüm incelemeler kalp nakli konseyinde detayları ile endikasyon ve kontrendikasyon yönünden tartışılır. Uygun olan hastaya kalp nakli kararı verilir.

Kalp Nakli Olamayan (Bekleyen) Hastalar İçin Yardımcı İkame Bir Tedavi Seçeneği Var mıdır?

Kalp nakli şansını yakalayamamış hastalar için, mekanik kalp destek sistemleri yardımımıza koşar. Bu sistem kalbe destek olarak kalbin içindeki kanı alıp vücuda pompalayan bir sistemdir. Yani iyi iş göremeyen kalbin yerine görev yapar. Bu kalp destek sistemi donör kalp bulunduğunda ilgili hastaya kalp nakli yapılır.

Operasyon Sonrası Nelere Dikkat Edilmesi Gerekiyor?

Diğer organ nakli olmuş hastalar gibi, kalp nakli uygulanmış hastalarımız 'clean room' dediğimiz laminar flowlu, özel hepa filtrelerle havalandırılması yapılan yoğun bakım ünitesine alınırlar. Burada çalışan personel konusunda eğitimli sterilizasyon ve antisepsiye riayet eden çalışma saatlerinde maske takan hemşire ve sağlık teknisyenidirler. Bu hastaları özellikle ilk günlerde üç istenmeyen durumdan korumamız gerekir. İlki, fırsatçı enfeksiyondur. Çünkü vücudun savunma sistemi verdiğimiz immünosüpressif ilaçlarla zayıflamıştır. İkincisi, vücudumuzun kalbi reddetmesidir. Bunun için klinisyen gerekli önlemleri almıştır. Üçüncüsü ise kanamadır. Cerrah bu durumun oluşmaması için titiz çalışmak zorundadır. Daha sonraki periyotta ilaç programına harfiyen uyulmalı ve kontrollere zamanında gidilmelidir.

Kalp Naklinde Türkiye, Gelişmiş Ülkelerle Kıyaslandığında Ne Durumda?

Donör sağlanması konusunda çok gerilerdeyiz. Yaklaşık olarak bu sayı; İspanya'da milyonda 34, ABD'de milyonda 24 ve Almanya'da milyonda 14 tür. Ülkemizde ise, milyonda 4 tür. Organların kullanımına kalp için baktığımızda, yaklaşık olarak ABD'de milyonda 7 , Almanya' da milyonda 4, ülkemizde ise; milyonda 1dir. Yani ülkemizde son yıllarda ancak ortalama 80 kalp nakli yapılabilmiştir. Dünyada İlk kalp naklinin yapıldığı 3 Aralık1967 den bu yana 180.000 kadar kalp nakli yapılmıştır. Ülkemizde ise 7 Eylül 1989 dan bu yana ancak 800 sayısına ulaşılabilmiştir. Bu sayılarda gösteriyor ki sayısal olarak kalp naklinin çok gerisindeyiz. Fakat kalp nakli olacak veya olmuş hastaların tedavi modalitelerinin uygulanmasında uygar ülkelerle yarışabileceğimiz kanaatindeyim.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Olarak Bu Konuda Neler Yapmayı Planlıyorsunuz?

Yukarıdaki sorularda yeri geldikçe anlattığım gibi donör sıkıntısı yüzünden yılda 100 kalp nakli sayısını henüz ülkemizde aşamadık. İlk kalp naklinin ülkemizde yapıldığı günden bu yana da toplam: 1000 kalp nakli sayısına ulaşamadık. Multiorgan nakillerine baktığımızda ise Uluslararası sayıların çok altında olduğumuzu görmekteyiz. Örnek verecek olursak: kalp+karaciğer+böbrek, kalp+karaciğer nakilleri hiç yapılmamıştır. Kalp+akciğer nakli sanırım sadece 3-4 nakildir. Kalp+böbrek nakli de henüz 10 nakli geçememiştir. Yani ülkemizde bu konuda da büyük açığımız vardır. Biz multidisipliner olarak çalışan bir kurum olarak çoklu nakillerin üstesinden gelebileceğimize inanıyorum. Çünkü çok başarılı olarak çalışan Karaciğer Nakli ve Böbrek nakli ekiplerimiz var. Çok iyi yetişmiş kalp nakli ekibimizle nakillere devam etmekteyiz.