500 bin bilgisayar siber tehlike altında

Antivirüs yazılım şirketi ESET, Linux işletim sistemini hedefleyerek 25 bin sunucuyu etkisi altına alan bir siber suç yapılanmasını ortaya çıkardı. “Operasyon Windigo” adı verilen bu yapılanmada etkilenen sunucuların 500 binden fazla bilgisayara zararlı yazılım yayıldığı belirlendi.

Günde 35 milyon spam

Zararlı yazılımın Türkiyede sınırlı sayıda sunucuya bulaştığı ifade eden ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, kullanıcıların hesaplarına her gün 35 milyondan fazla spam mesaj gönderildiğini söyledi.

Kullanıcıya zarar veriyor

Bundaki amacın reklamlara sahte tıklamalar oluşturarak gelir elde etmek olduğunu kaydeden Akkoyunlu, “Bu zararlı yazılım web sunucularına bulaşıyor ve o sayfaya erişen kullanıcıların bilgisayarlarına, bilgileri dışında zararlı uygulamalar yüklenmesine neden oluyor” dedi. İlk kez 2011’de izine rastlanan ancak yıllar içinde oldukça büyük ve karmaşık bir yapıya sahip olduğu tespit edilen “Operasyon Windigo”nun ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa’da bulunan ve Linux üzerinden çalışan sunucuları hedef aldığı belirlendi.

Gelen kutusuna dikkat

Dünya üzerindeki web sitelerinin yüzde 60’tan fazlasının Linux sunucular üzerinde bulunduğunu belirten Akkoyunlu, bu durumun kullanıcıları da etkilediğini ifade etti. Akkoyunlu, “Spam mesajlarıyla ‘gelen kutu’larının kullanımı engelleniyor” yorumunu yaptı.

Şifreler değiştirilmeli

Bu sorunu bertaraf etmek için yapılması gerekenleri de anlatan Akkoyunlu, web sorumlularının ve IT personelinin harekete geçerek sistemlerini kontrol etmelerini önerdi. Mevcut şifrelerin ele geçirilmiş olabileceğine vurgu yapan Akkoyunlu, yeni şifrelerin ve özel anahtarların kullanılması gerektiğini belirtti. Akkoyunlu, “Etkilenmiş bilgisayarları silinmeli, işletim sistemini ve yazılım tekrar kurmalı” dedi. Akkoyunlu, bireysel kullanıcılara sistem güncellemesi önerdi.

Birçok sistemi etkiliyor

Her gün yüz binlerce bilgisayar kullanıcısının “Operasyon Windigo” tarafından etkilenmiş internet sayfalarını ziyaret ettiğini söyleyen Akkoyunlu, Linux dışındaki sistemlerin de bu durumdan etkilendiğine dikkat çekti. Akkoyunlu, şunları söyledi: “Zararlı yazılım bulaşan web sitelerini ziyaret eden Windows, Mac ya da IPhone kullanıcıları da bu durumda etkilenebiliyor.”

FATMA EREN - BUGÜN GAZETESİ