62 kişinin serveti 3,6 milyar kişiye eşit

Bu zenginlerin geliri 2010'dan bu yana 500 milyar dolar arttı.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, dünya liderlerini biraraya getirecek Davos Dünya Ekonomik Forumu öncesi yine dikkat çekici bir rapor yayınladı.

Raporda, dünya nüfusunun yüzde 1'inin servetinin, geri kalan nüfusun toplam servetinden daha fazla olduğu bildirildi. Credit Suisse ile Forbes dergisinin verilerinden yararlanılarak hazırlanan rapora göre en zengin 62 kişinin serveti ise dünya nüfusunun yarısını teşkil eden en yoksulların toplam servetine denk geliyor. Sadece 9'u kadın olan bu 62 kişinin serveti, 2010'dan bu yana 500 milyar dolar artarken, en yoksul yüzde 50'yi teşkil eden 3 milyar 600 milyon kişinin serveti 1 trilyon dolar azaldı. Raporda, servetin giderek küçülen bir insan grubunun elinde toplandığı belirtilerek, dünyanın en yoksul yüzde 50'sinin toplam servetinin 2010'da en zengin 388 kişinin servetine denk geldiği ve geçen yıl bu sayının 80'e, bu yıl da 62'ye düştüğü kaydedildi. Oxfam İngiltere yöneticisi Mark Goldring, yoksulların servetinin, bir otobüse sığacak sayıda zenginin servetine yetişemediğine dikkati çekerek, "Bu, kabul edilemez" dedi.

Raporda ayrıca, hükümetlere giderek büyüyen küresel eşitsizlik kriziyle mücadele için kamu hizmetlerine yatırımı artırma, düşük gelirlilerin ücretlerinde iyileştirme ve vergi kaçakçılığını önleme çağrısı yapıldı.

IMF'den yeni tahmin dünyanın milli geliri 2,8 trilyon $ artacak

IMF tahminlerine göre bu yıl 186 ülkenin milli gelirleri toplamı 2015'e kıyasla 2,8 trilyon dolar artarak 75,7 trilyon dolara ulaşacak. En fazla artışın 869,2 milyar dolarla Çin'de gerçekleşmesi bekleniyor. Brezilya ve Rusya ise milli geliri en fazla azalacak ülkeler. En yüksek milli gelir ABD, Çin ve Japonya’da olacak. Dünyada 18’inci sırada yer alan Türkiye’nin milli geliri ise 721,2 milyar dolar olacak
 
Kaynak: Bugün Gazetesi