ABD'de Başkan Obama hezimete uğradı

Görev süresinin dolmasına daha 2 yıl kalan Obama, bundan sonra istediği yasaları çıkarmakta zorlanacak.

ABD’de 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ile Senato’nun 100 sandalyesinden 36’sını belirlemek için yapılan ara seçimlerden muhalefetteki Cumhuriyetçiler galip çıktı. Böylece Cumhuriyetçiler 8 yıl sonra Senato’da çoğunluğu ele geçirdi.

Senato’da Cumhuriyetçiler 52, Demokratlar ise 45 koltuk kazandı. Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde de 243 sandalye kazandı. Demokratlar ise 175’te kaldı. Obama ile Kongre’deki Cumhuriyetçiler’in dış politika anlayışlarında dikkat çekici farklar bulunuyor. Obama Suriye, İran, Rusya ve Çin ile ilişkilerde mutedil bir çizgi izlerken Cumhuriyetçiler daha sertlik yanlısı bir tutum istiyor.

Valilik seçimlerinde 36 eyaletten 23’nü Cumhuriyetçiler, 7’sini ise Demokratlar kazandı. Demokratlar’ın kalesi olarak görülen, Başkan Obama’nın memleketi Illinois ile eski Demokrat başkanlardan Bill Clinton’un valilik yaptığı Arkansas’ta koltuklar Cumhuriyetçiler’in oldu.

Cumhuriyetçiler en son 1946 yılında Dwight Eisenhower döneminde Senato’da 39 eyaletin desteğini kazanmıştı. 68 yıl sonra yine 39 eyalet Cumhuriyetçi isimler tarafından temsil edilecek. 2014 seçimleri Demokratlar’ın yıllardan beri yaşadıkları en ağır yenilgi olarak tarihe geçti.

Adem Yavuz Arslan - Bugün Gazetesi