Afrin Türkiye için neden önemli

Suriye’nin kuzeybatı ucundaki Afrin, Halep’in Türkiye’nin Hatay ve Kilis illerine sınır ilçesi. Yaklaşık 2 bin 290 km2’lik alan üzerine kurulu bir ilçe.

 

AFRİN NEDEN ÖNEMLİ

- Afrin, muhaliflerin kalesi İdlib ile Halep’in kuzeybatısında, Türkiye sınırında kontrol ettikleri Azez ilçesinin arasında kalmasıyla önem taşıyor.

- PYD’nin Afrin ile Kobani’yi birleştirerek, koridoru Türkiye sınırı boyunca yayabilme hedefi için ÖSO’nun elindeki Azez’i de ele geçirmesi gerekiyor. Bu kuşağın Akdeniz’e doğru uzanma ihtimali de Türkiye için bir başka tehdidi olarak görülüyor.

- Hatay’ın Amanos dağlarına açılan ilçe, PYD’nin sınırdan militan, silah ve mühimmat sızdırarak, Türkiye’deki terörü beslediği en önemli merkezler arasında.

- Güvenlik kaynakları, Afrin’den Amanoslar’a sızdırılanlar arasında tanksavar silahı, roket ve ağır makineli tüfekler gibi ağır silahlar ile uçaksavar mermisi türünde mühimmatların yer aldığını ifade ediyor. (Kaynak: Habe7.com)

 

Türkiye Suriye içinde beslenen ve ülke güvenliğini tehdit eden terör gruplarına yönelik olarak 'Zeytin Dalı' adı verilen operasyona başladı.  Bu operasyon aynı zamanda Suriye içinde yaşayan masum halkın güvenli yaşamasına ve Türkiye'deki Suriyelilerin geri dönmesine vesile olması bekleniyor.