Ak Parti Kongre Sürecinde İlk Yaşanıyor

Ak Parti İstanbul İlçelerinde Ne Zaman Kongre Yapacak?

 

Siyasi partiler kanununa dayanarak Ak Parti tüzüğünün 39. maddesinde kongreler ile ilgili olarak; "İlçe ve il kongrelerinin olağan kongre takvimi, üst kademe kongresinin yapılmasından önce gerçekleşecek şekilde, Merkez Karar ve Yönetim Kurulunca kararlaştırılır. Bu süre iki yıldan az, üç yıldan fazla olamaz." Şeklinde ifade yer alır.

 

Ak Parti'nin Sultangazi, Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa ilçelerinin kongreleri 3 yıl önce, 7 Aralık 2014 tarihinde yapıldı. Üç yıllık süre 7 Aralık 2017 tarihinde doldu. Eyüp'te ise 23 Kasım 2017 tarihinde süre doldu. Bu tarihler dolduğu halde kongre yapılmazsa, seçim kurulundan ek süre alınabiliyor.

 

Ak Parti tarihinde bazı istisnalar dışında kongreler zamanında yapıldı. Fakat ilk defa diğer büyükşehirlerde olduğu gibi, İstanbul'da da olağan kongre tarihleri geldiği halde kongrelerin yapılmaması dikkat çekti.

 

Kongre sürecinde uzatma yapılması, il ve ilçe başkanlıklarında bazı değişimlerin henüz netleşmemiş olmasından kaynaklandığı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyükşehirlerle bizzat ilgilendiği yorumlarına neden oldu.

 

Ak Parti'de kongre sürecinde yaşanan belirsizlik, teşkilatlarda motivasyonun azalmasına neden olduğu gözlemleniyor.