Ak Parti'den erken seçim önerisi!

Ak Parti’den Genel Sekreter Abdülhamit Gül, CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP’den afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak’ın katılımıyla oluşturulan üçlü komisyon, 12 Ağustos’ta start verdikleri çalışmalarının ilk tur görüşmelerini 19 Ağustos’ta tamamladı.

Üçlü komisyonda görev yapan parti kurmayları toplantılar süresince çalışmaların içeriği ve gelinen noktaya ilişkin “ser verip, sır vermeme” tavrı sergilerken, parti yetkili kurullarına yapılan sunumlar, görüşmelerde “seçim” başlığının da ele alındığını ortaya koydu.

Mevcut anayasa uyarınca cumhurbaşkanının halk tarafından seçimi, milletvekili genel seçimleri ve mahalli idareler seçimleri 5 yılda bir yapılıyor. Milletvekili genel veya ara seçiminden önceki ya da sonraki 1 yıl içinde yapılması gereken yerel seçimler ise yine anayasa hükmü uyarınca genel seçimle birlikte gerçekleştiriliyor. Bu hüküm nedeniyle Mart 2019’da yapılması gereken yerel seçimler, genel seçimle birleştirilerek yapılacak. Anayasada herhangi bir değişikliğe gidilmezse bu çerçevede Türkiye’yi Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı, erken seçim sürprizi yaşanmazsa Ekim’de de genel ve yerel seçimler olmak üzere 2019’da üç seçim bekliyor.

Görüşmelerde Ak Parti’nin yerel seçimlerin Ekim 2018’e çekilmesini, genel seçim döneminin de yeniden 5 yıla çıkarılmasını önerdi. Muhalefetin kabul etmesi halinde 2019’da sadece Cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek. Yerel seçimler Ekim 2018’de, genel seçimler ise Ekim 2020’de yapılacak.

Kaynak: Milliyet