Ali Şükrü Bey'e Trabzonlular Neden Sahip Çıkmıyor

Ali Şükrü Bey, Son Osmanlı Meclis-i Mebusanı ve 1. TBMM'de Trabzon milletvekili olarak yer aldı. 1884 yılında Trabzon Beşikdüzü’nde doğdu… 27 Mart 1923’te Ankara’da öldürüldü…

Eski bir Deniz Yüzbaşı olan Ali Şükrü Bey, yüzbaşılıktan istifa ederek siyasete atıldı. Son Osmanlı Meclisi'nde Mustafa Kemal'den yana tavır aldığı için Ankara'ya çağrıldı. Ancak Millet Meclisi'nin 1920 yılında açılmasından bir ay kadar sonra, "İkinci Grup" adıyla anılan bir muhalefet hareketi ortaya çıktı. Grup esas olarak Mustafa Kemal'in demokratik teamüller dışı eğilimlerinden endişe ediyor ve bunların dizginlenmesi için çaba harcıyordu.

Trabzon mebusu Ali Şükrü Bey'de bu grubun liderlerinden biri idi. Açık sözlülüğü ile tanınan bu kişi, yeri geldiğinde Mustafa Kemal'in yüzüne karşı da muhalefet etmekten çekinmediği için, pek çok taraftarın yanı sıra, düşman da toplamıştı.

27 Mart 1923 günü ortadan kaybolur. Üç gün sonra cesedi bulunur. Cinayet faili olarak hemşerisi Giresunlu Topal Osman işaret edilir. Topla Osman ise yaralı yakalanır ve konuşmadan boğazı kesilir.  Ali Şükrü Bey’in katilinin Topal Osman olduğu, halen daha şüphe götürmektedir. Topal Osman’ın başı kesilmemiş olsaydı kim bilir neler anlatacaktı! Çünkü her iki isimde biribirinin dostu idi.

Giresunlular Topal Osman’a her zaman her yerde sahip çıkıyor. Onun adını onurla taşıyıp, baş tacı ediyorlar. Ölüm yıldönümlerinde anıyorlar. Ama Topal Osman’ın üzerindeki atılı suç halen daha duruyor. İade-i itibar noktasında bir gelişme gözlenmiyor.

Trabzonlular ise, Ali Şükrü Bey’e yeteri kadar sahip çıkmıyorlar. Bir kaç yıl önceisne kadar virane olan mezarı Ak Parti iktidarında kısmen düzenlendi. Trabzon merkez Boztepe’de bulunan mezarını bilen Trabzonlu sayısı ne kadar acaba? 
Ali Şükrü Bey’i ne ölüm yıldönümünde, ne bir panelde, nede bir kültürel etkinlikte anan Trabzonlu STK veya diğer kurumlar ortalıkta çok fazla görülmüyor.

Google'de Ali Şükrü Bey anma yazarsanız "Trabzon-Akçaabat İlim Yolcuları Derneği ve Eynesil Ebrar Eğitim ve Dayanışma Platformu üyeleri Ali Şükrü Bey'i Boztepe mevkiindeki mezarı başında andı." Şeklinde bir habere rastlarısınız.  

Akçaabat hadi tamam Giresunlular Eynesilliler onu neden anıyor?

Kurtuluş Savaşı’nda bölgede Topal Osman, Ali Şükrü Bey ve yerel direnişçiler hep birlikte mücadele ederler. Hatta Ali Şükrü Bey’in Giresun Eynesil’de dostları, akrabaları bulunmaktadır. O dönemin Milli Mücadele Kahramanı, Beşikdüzü, Eynesil, Görele bölgesinde çete lideri olan Karamürtezaoğlu Deli Bilal ile yakın dostlukları bulunmaktadır. Dostlukları o kadar ileridir ki(!) Bugün Karamürtezaoğlu Deli Bilal’in torunlarının adı bile Ali Şükrü’dür… 

Trabzonlular'ın Milli kaharamanları, Şehit Mebus Ali Şükrü Bey'e yeteri kadar sahip çıkmamaları merak ediliyor.

Haber: Ali Şükrü KARA