''Amin Alayları'' Yeniden Eyüp'te...

Eyüp Sultan Meydanı'nda gerçekleştirilen programa bu yıl okula başlayacak çocuklar ile veliler katıldı.

 

Programda kürsüye gelerek bir konuşma yapan Eyüp Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Koçer, Osmanlı döneminde yapılan Amin Alayları'nın amacının çocukların eğitime ısındırmak olduğunu söyledi.

Osmanlı'da 4 yaş, 4 ay ve 4 günlüğü dolduran çocukların okula başlangıç günlerinde merasimin sabah namazında başladığını belirten Başkan Yardımcısı Koçer, konuşmasına şöyle devam etti; “Aileler önceki günlerinde alışveriş yapıyor, hazırlık yapıyor. Okula başlayacak çocuklar için elbiseler alınıyor. Çocuğun okula başlayacağı gün, sabah namazından sonra bunları mahalleye dağıtıyorlar. Diğer çocukları da böylelikle sevindiriyorlar. Sonrasında şenlikli bir alay kuruluyor, okulun kapısına kadar çocuklar o şenlikli alayın önünde duran 'amin' diye bağıran kişilerin nezaretinde okula kadar gidiyorlar. O gün ilahiler söyleniyor, dualar okunuyor. Bitiminde 'amin' diye bağırıldığı için bu alaylara 'Amin Alayları' deniliyor. Bunun amacı çocuk okula ısınsın, öğretmenine ısınsın. Toplum, eğitim almış kişiye çok değer veriyor. Bu değerin de daha çocukken algılanmasını sağlamaya dönük bir etkinliktir. Biz bir asır sonra, unutulmuş bu geleneği tekrar yaşatıyoruz.”

 

Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Öğütcü ise, Amin Alayları uygulamasının 500 yıl devam ettiğini ama son asırda terk edildiğini belirtti. 2006 yılından itibaren de Türkiye'de okullarda uyum çalışması kapsamında, öğrencilerin bir hafta önceden okula çağrıldığını hatırlatan Öğütcü, bu uygulamanın tamamen adaptasyonla ilgili olduğunu belirtti. Avrupa ülkelerinde de bu uygulamanın devam ettiğini anlatan Öğütcü, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu münasebetle belediyemizin bu çalışmasını çok memnuniyetle karşılıyoruz. Bu güzel uygulamayı tekrar başlattığı için belediyemize çok teşekkür ediyoruz."

 

Programda Eyüp Sultan Camisi İmam Hatibi Metin Çakar'ın okuduğu duaya, çocuklar ellerini açarak "amin" dedi. Hacivat ve Karagöz gösterisinin yapılmasının ardından çocuklar, Kaymakamlık, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Belediye binalarını ziyaret etti.

Eyüp Belediyesinde çocukları Başkan Remzi Aydın adına Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Koçer ağırladı.