''Anka Kuşu Misalidir Türkler, Devamlı Küllerinden Doğar''

Gaziosmanpaşa Belediyesi, “Dirilişten Şahlanışa Şanlı Osmanlı Devleti” konulu bir söyleşi düzenledi. 600 yıl boyunca dünyaya adaletle hükmeden; İslam'ın hoşgörüsü ile yüzlerce milleti, ırkı bir arada tutan Osmanlı İmparatorluğu’nun 720. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen söyleşiye Araştırmacı Tarihçi İnci Şengül ve Caner Yalınkılıç katıldı. Gaziosmanpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen söyleşiyi çok sayıda vatandaş ilgiyle takip etti.

 

“ÖYLE BİR DEVLET DÜŞÜNÜN Kİ 600 YIL BOYUNCA HİLAFET SANCAĞINI NAMUSUYLA TAŞIYAN BİR DEVLET”

Osmanlı Devleti’ni 600 yıl boyunca ayakta tutan sebeplerin başında padişahların kudreti, dirayeti, gücü ve doğru kararları olduğunu vurgulayan İnci Şengül, “Öyle bir devlet düşünün ki hilafet sancağını namusuyla taşıyan bir devlet. Yaklaşık olarak 4 bin 800 kilometrelik bir topraktan 120 milyon kilometrelik bir toprağa sahip olan devasa bir devletten bahsediyoruz. 600 yıl boyunca 46 padişaha ev sahipliği yapmış olan muhteşem bir devlet. Osmanlı’yı Osmanlı yapan, bu devleti bu kadar süre ayakta tutan sebepler arasında yadsınamaz gerçekler vardır. Osmanlı padişahlarının dirayeti, gücü, kudreti ve doğru kararlarıdır. Bu dirayet bize Osman Bey’den gelip, Orhan Bey, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Abdülhamit Han’a kadar geçen süreçte padişahların bize verdiği bir güçle alakalı. Osmanlı Devleti, hoşgörülü bir devlet ve toplum yapısına sahipti. Osmanlı padişahları adalette de ileridirler. Kuruluşundan yıkılışına kadar tüm padişahlarda adalet vardı. Osmanlı Devleti, fethettiği topraklara da hoşgörüyü ve adaleti götürmüştür. Bu konuda Osman Bey’in adaletle ilgili önemli bir sözü de vardır: ‘Oğlum adaletle hükmet. Adaletin en kötüsü geciken adalettir. Zira hüküm isabetli dahi olsa geciken adalet zulümdür.’ Bu anlamda Osmanlı Devleti’nin her bir özelliği bize çok güzel örnek oldu” dedi.

 

Geçmişte Osmanlı Devleti'nin Müslümanlara sahip çıktığını bugün de Türkiye Cumhuriyeti’nin Suriye'de aynı davranışı sergilediğini dile getiren, Şengül, “Fıtrat değişmedi, kan aynı kan, genler yine aynı gen. Genel anlamda Türkler herkese el uzatan bir millet. Ecdat hiçbir zaman Müslümanları bırakıp gitmedi. Bırakın Müslümanları, Gayrimüslim halka da yardım etti. Bu anlamda bugün bile Suriye serhatlerinde Müslüman kardeşlerimize yardımlarımızı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“OSMANLI DEVLETİ EKONOMİK, ASKERİ, EĞİTİM GİBİ BİRÇOK ALANDA ÇIĞIR AÇMIŞTIR”

Osmanlı Devleti’nin sıkıntılı bir dönemde kurulduğunu fakat buna rağmen birçok başarıya imza attığını dile getiren Araştırmacı Tarihçi Caner Yalınkılıç, “1290’ların sonunda Doğu’dan büyük bir Moğol baskını, Batıdan önemli Bizans tekfurlarının baskısı ve içte kritik noktalara, kritik kişilere suikastlar yapan Haşhaşiler gibi üç hengâmenin kıskacında kalan, sadece 40 çadırlık bir Osmanlı Beyliği; 40 çadırlık bir milletten, imparatorluğa giden kutlu yol ve mücadeleyi anlatır bize. Bu mücadele hem cismi hem de ruhani. Savaşlarla geçen yıllar, yokluk, sefalet… Bunlar destanlara da konu olmuştur. Bizim ne kadar dirayetli, ne kadar cesur olduğumuzu neredeyse birebir anlatıyor. Bu anlamda bu kadar zorluğu yaşamış bir beyliğin, devlete ve imparatorluğa dönüşmesini ‘Anka kuşu misalidir Türkler, devamlı küllerinden doğar’ sözüyle açıklayabiliriz. Birçok başarıya imza atmış, ilklerin devleti olan Osmanlı Devleti, ekonomi, askeri, eğitim gibi birçok alanda da çığır açmıştır” dedi.  

Söyleşi, konuklara plaket takdimiyle son buldu.