Başkanlık sistemi referandumunun tarihini açıkladı!

Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Mustafa Şentop, başkanlık sistemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Habertürk TV'de Sibel Erdem'in sorularını yanıtlayan Şentop, yeni anayasa metninin 1 hafta 10 gün içinde olgunlaşabileceğini 330'u bulduğu takdirde de 2017 ilkbaharında referandumun yapılabileceğini söyledi.

Şentop'un açıklamalarının başlıkları şöyle oldu:

"ÜNİTER BAŞKANLIK SİSTEMİ"

Biz üniter başkanlık sunuyoruz. 2012'de verdiğimiz öneri de budur. Türkiye'de federasyonu savunmanın sosyal ve tarihi temelleri yok. Başkanlık ile eyalet sistemi birbiriyle ayrılmaz değil. Biz federasyonu dışlayan, üniter başkanlık sistemi önerdik. Tarihi şartlar üniterliği zorunlu kılıyor.

"İLK DÖRT MADDEDE DEĞİŞİKLİK YOK"

İlk dört madde ile ilgili olarak yine 24. Dönemdeki önerimizde ilke bazlı olarak hiçbir değişiklik yok. Sadece 2. Maddede bazı kelimelerde, 12 Eylül'ün getirdiği, onlarda düzenleme var. İlk dört maddeyi tartışma konusu haline getirmek doğru değil.

"REFERANDUM 2017 İLKBAHARINA YETİŞİR"

Şentop, değişiklik metninin 1 hafta 10 gün içinde olgunlaştırılabileceğini, 330'un yakalanması halinde de 2017 ilkbaharına referandumun yetişebileceğini söyledi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNE EVET DENİRSE..."

Başkanlık sistemine 'Evet' denilmesi halinde nasıl bir yol izleneceği ile ilgili soruya yanıt veren Şentop, "Önce bir esas metnin ortaya çıkması lazım, yol haritası belirlenir. 2019'a kadar beklenebilir. geçici madde ile bir geçiş dönemi olabilir veya bir seçim olabilir. Bunların hepsi mümkün olan şeyler" dedi.

Kaynak: Yeni Akit