Bayanlarda İdrar Kaçırma Ameliyatı Farksız

TVT ve TOT YÖNTEMİ

Yapılan çalışmalar, 18 yaşından büyük kadınların %25’inin idrarını kaçırdığını ortaya koyuyor. Bu durum gençlerde %10-15 oranında görülürken 70’li yaşlarda %35-40’lara çıkıyor. Bazı veriler ileri yaşlarda bu oranın %70’lere kadar yükseldiğini gösteriyor.

 

İdrar kaçırma, bu kadar sık yaşanmasına karşın, “ayıp” olarak nitelendirildiği ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüldüğü için genellikle saklanan, en yakınlarla bile paylaşılmayan bir sağlık sorunu. Ancak sorun zaman içinde büyüyerek, kadını toplumdan uzaklaştıran, içine kapanık yaşamasına neden olan sosyal bir problem haline geliyor. Önceleri ped kullanarak durumunu idare eden kadın, zamanla önce uzak seyahatlere, sonra daha yakın ziyaretlere gitmekten vazgeçiyor.

Evinden ve tuvaletten uzakta uzun zaman geçiremiyor. Kısacası yavaş yavaş toplumdan izole oluyor.

 

TANISI KOLAY

Birçok kadın bu durumu yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak gördüğü ya da utanılacak bir durum olarak algıladığı için hekime başvurmuyor. Oysa Kadın Doğum Uzmanı bu hastalığın tanısını kolayca koyup, tedaviye başlayabiliyor. Tanı koymak için önce hasta dinleniyor. Çünkü hastanın anlattıkları çok önemli ipuçları veriyor.

Ardından öksürük testi adı verilen ve kadının dolu bir mesane ile öksürmesi istenen basit bir test uygulanıyor.

 

Doktorunuz; ayrıntılı bir hasta hikayesi ve fiziki muayene sonrası ilgili tetkikleri isteyerek en uygun tedavi yöntemine karar verecektir.