BAYRAKLARIN TARİH ORTAKLIĞI

Esenler Belediyesi tarafından “Çanakkale Şehitleri’nin Torunlarıyla Barış Ekmeği’ni Esenler’de Pişiriyoruz” sloganıyla düzenlenen 6. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali dolayısıyla Türkiye'ye gelen Lübnan, Bosna, Arnavutluk, Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan, Kosova, Romanya, Ürdün, Filistin, Suriye ve Libya’dan çocuklar, Çanakkale’de şehit olan atalarının kabirlerini ziyaret ettiler.

SAVAŞIN SOĞUK YÜZÜNÜ GÖRDÜLER
Otobüslerle Gelibolu yarımadasındaki Çanakkale Savaşları alanına götürülen çocuklar, geziye ilk olarak Kilitbahir köyündeki Namazgah tabyasından başladı. Seyit Onbaşı anıtının da bulunduğu bölgenin gezilmesinin ardından misafir çocuklar sırasıyla Havuzlar Şehitliği, Soğandere ve Şahindere Şehitliklerini ziyaret ettiler. Zığındere Şehitliği’nin ardından ise 120 çocuk, Çanakkale Şehitler Abidesi’ne ulaştı. Çocuklar, Conk Bayırı ve 57. Alay Şehitliği’ni de gezip rehberlerden detaylı bilgiler aldılar. Rehberlerin Çanakkale Savaşları anlattıkları karşısında şaşıran barış güvercinleri, savaşın soğuk yüzüne bir kez daha tanık olmanın burukluğunu yaşadılar. Çanakkale Savaşı ile ortak bir tarihi yaşayan çocuklar, kendi ülkelerinden şehitlerinin kabirleri başında dualar okuyarak atalarını vefalarını gösterdiler.

BARIŞ OLANA KADAR...
Esenler'den yüz binlerce kişiyi Çanakkale Şehitliği'ne getirdiklerini ifade eden  Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu, "Şimdi de 100 yıl önce Çanakkale’de bizimle birlikte şehit olmuş dedelerin torunlarıyla buradayız. Türkiye’yle beraber 12 ülkeden çocuklarımız burada. O atmosferi yaşatmaya, o günleri anlatmaya çalışıyoruz. Başkanımızın da söylediği gibi, bütün dünyada barış olana kadar, biz barış ekmeğini Esenler’de pişirmeye devam edeceğiz” dedi.

SİZLER SONLANDIRACAKSINIZ
Şehitliklerin ziyaret edilmesinin ardından çocuklar,  Alçıtepe'deki bir lokantada öğle yemeği yediler. AK Parti İstanbul Milletvekili ve Çanakkale Milletvekili Adayı Bülent Turan da burada çocuklarla bir araya geldi. Çocuklarla tek tek yakından ilgilenen Turan, savaşlarda en çok kadınlar ve çocukların zarar gördüğünü belirterek, "Bugün de dünyanın her köşesinde süren savaşlarda bu durum geçerliliğini koruyor. Umudumuz o ki, savaşları sonlandıracak sizlersiniz. Yaşanabilir bir dünya için gerekli olan barış, sizin şirin, güzel yüreğinizle gerçekleşecek" dedi.

BABAM HEP ANLATIYORDU
Dedesinin dedesi Çanakkale'de şehit düştüğünü söyleyen 13 yaşındaki Kosova'dan gelen Mahmut Nemçe, babasının Çanakkele Savaşı'nı her zaman anlattığını söyledi. Çanakkale'ye geldiğinden duyduğu mutluluğu da dile getiren Nemçe, tekrar Türkiye'ye gelmek istediğini de söyledi.

ÇANAKKALE BİZE DE REHBER
Filistin'den gelen Beşir Hamami de, Çanakkale Zaferi'nin sadece bölgenin değil tüm dünyanın kaderini değiştirdiğini belirterek, "Çanakkale Zaferi çok önemli bir zaferdi. Ümmetin ölüm-kalım savaşıydı. Çanakkale Destanı biz Filistinliler için de bir rehber. Biz de bir gün zafer kazanacağız. Filistin'e bir tek Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan sahip çıkıyor" dedi.

12 yaşındaki Bosnalı Fatima Kaljanac, İstiklal Marşı’nı ezbere okudu. Ardından Kosovalı 3 çocuk, ‘Çanakkale’ türküsünü birlikte seslendirdi.