Beyin Kullanma Kılavuzu

İşte, Üsküdar Üniversitesi akademik kadrosu tarafından hazırlanan 20 maddelik “Beyin Kullanma Kılavuzu”ndan sizin için seçtiklerimiz…

ANILARINI DEPOLA
Beyin her zaman bir depo gibi çalışır. Bilgileri kaydet, hatırla ve gözden geçir. Bu sayede güçlü bir hafızaya sahip olacağın gibi, unuttuğun birçok bilgiyi de yeniden canlandıracaksın.

ÖNGÖRÜLERE SAHİP OLDUĞUNU FARK ET
Bilim insanları senin beyninin geleceğe dair öngörü yeteneği olduğu konusunda hemfikir. Bunu değerlendirmek yine senin elinde. Fark et!

DUYGULARIN MERKEZİNİ KEŞFET
Beyin sadece bilgi depolayan bir mekanik değil. Kalple bağdaştırılan hislerin merkezi de beyin. Duygular, motivasyonlar, umutlar, korkular, heyecanlar... Bu sinyalleri kontrol etme gücü sana ait. Keşfet!

YEDİKLERİNE DİKKAT ET
Uzun ömürlü bitkilerin ve antioksidan gıdaların bolca tüketilmesi çok önemlidir. Ceviz, badem, fındık, kırmızı meyveler ve taze besinler gibi… Omega3 beynin yüzde 20’sini oluşturur. Balık ve keten tohumu yağında bol miktarda bulunur. Az kalorili besinler ömrün yüzde 30 uzamasına neden olur.

UYKUNUN ÖNEMİNİ ALGILA
Uyuduğun zaman nöronların daha fazla çalışır. Düzenli uyku öğrenme kapasiteni artırır. Gerekli bilgilerin depolanmasına, gereksiz bilgilerinse kolay atılmasına yardımcı olur. Algıla!

BİLİNÇLİ OLDUĞUNU FARK ET
En azından bu yazıyı okuyor olman bile yerinde bir bilince sahip olduğunu gösterir. Fark et!

AMACINI BELİRLE
Hayatında, uğrunda yaşanmaya değer bir amaç ve çile çekmeye değer bir hedef bulundur. Amacı olmayan beyin programlanmamış bir beyindir ve dış etkiye çok açıktır. Belirle!

STRATEJİK DÜŞÜN
Amaç belirlemek, kendini kodlamak, stratejik düşünmek, yol haritanı çizmeye benzer. Öncelik sıralamana göre zaman yönetimi geliştir. Öncelik sıralaman tamamen senin elinde. Düşün!

BEYNİNİ ZORLA
Zi­hin­sel eg­zer­siz­ler be­yin­de si­nir­sel bağ­lan­tı ha­vu­zu­nu zen­gin­leş­ti­rir. Be­yin­de bağ­lan­tı sa­yı­sı­nı en çok ar­tı­ran şey­ler; yo­rum yap­mak, tek­rar yap­mak, ye­ni şey­ler öğ­ren­mek, ye­ni de­ne­yim­le­re açık ol­mak, alış­kan­lık­la­rı terk ede­rek ru­ti­ni de­ğiş­tir­mek­tir. Zor­la!

BASİT OL
Mutluluk parfüm gibidir; kendine sürmeden başkasına bulaştıramazsın. Yürüyebilmek, konuşabilmek, ağlayıp gülebilmek bile başlı başına birer mutluluk kaynağı. Küçük şeylerle mutlu olmak yine senin elinde. “Az ye, az uyu, az konuş” felsefesine uy. Her şeyde ölçülü olmak beyin dostudur. Basit ol!

GÜLÜMSE
Hayatının hiçbir anında gülmekten kaçınma. Sen güldüğünde, organizman güzel bir mesajla iyileşir. Çünkü gülme esnasında diyaframın kasılır; karaciğer, dalak, mide, bağırsak gibi birçok organın uyarılır. Aynı zamanda yüz, boyun, kol, karın gibi kasların gevşer. Gülmek beynin haberci dopamin kullanan parçalarını harekete geçirir. Dolayısıyla gülmek beyin için zevklidir ve hatta bağımlılık yapar. Yüzlerinde gülümseme çizgileri olanların 8,5 yıl uzun ömürlü olduklarını unutma. Gülümse!


ŞOFÖR KOLTUĞUNA OTUR
Dikkati ve algılama gücünü artıran en kestirme ve kalıcı öğrenme, aktif gözleme ve pratik yapmaya bağlı. Bir yolu en iyi şekilde öğrenmek için şoför koltuğuna otur, olup biteni izle. Gözlemci ol!

5N 1K KULLAN
Hafızanın 6 sadık hizmetçisi: Kim, Ne, Nerede, Ne zaman, Nasıl, Niçin soruları... Kolay hatırlayıp unutmamak için, bu sorular dilinin ucunda. Kullan!

NET OL
Zihinsel işler yapacağın yeri buna uygun biçimde tasarla ve şekillendir. Bulunduğun ortam kadar kendinde de sadelik ve netlik önemli.

YAZI YAZ
Yaratıcılığını ve parlak fikirlerini daha verimli bir hale getirmek için yazmak, beyin için de çok özel bir egzersiz. Böylece daha analitik bir düşünmeye sahip olursun. Yazı yaz!

SEVDİĞİN SPORU YAP
Düzenli spor ruh halini yerine getirir. Aynı zamanda olumlu düşünmene de yardımcı olacak ve beynini büyütme faktörü sağlayarak genç tutacaktır.

Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ