Binali Yıldırım: Bürokrasiyi azaltmaya devam ediyoruz.

Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2017-2018 Reformu tanıtım programında yaptığı konuşmadan bazı başlıklar şöyle oldu:

 

"Vatandaşla yüz yüze gelmeden işlem yapmanın önünü açıyoruz"

Kanuni değişikliklerle uygun olarak idari düzenlemelerin de devam ettiğini belirten Yıldırım, şunları söyledi:

"Türkiye'de bu mevzuat işi bir seferde bitmiyor. Kanun çıkarıyorsun, her şey halloldu zannediyorsun. Gidiyorsun, 'Kanun çıktı, şu işi hallet.' diyorsun. 'Ne kanunu kardeşim, daha bunun yönetmeliği yayınlanmadı, genelgesi gelmedi, bakanlık talimatı gelmedi.' diye tekrar önünüze bir engel çıkartılıyor.

Esasında kanun çıkınca her şeyin hallolması lazım. Ama hukukçular, işi kolaylaştırınca kendilerine olan ihtiyacın azalacağını düşündükleri için böyle kontrol mekanizmaları koymayı ihmal etmiyor. Şimdi mümkün mertebe vatandaşla yüz yüze gelmeden işlem yapmanın önünü açarak, bu süreçleri azaltıyoruz. Eş zamanlı olarak ikincil düzenlemeler de hızla devreye giriyor ve böylece uygulama hemen başlıyor."

 

"İnşaat ruhsat formunda tek olacak"

Hayata geçirilen düzenlemelerin, inşaat sektörünü de ciddi ölçüde rahatlatacağını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"İnşaat izni alınması için 18 ayrı işlem yapılıyor. Bunun sayısı 6'ya indiriyoruz. Evraklarını inşaat izni için belediyeye teslim eden bir vatandaşımız artık diğer kurumları ilgilendiren evrakları tek tek dolaşarak takip etmek zorunda kalmayacak. Bir pencere veya tek kapıdan hizmet alma dediğimiz sistemi hayata geçiriyoruz. Belediye elektronik ortamda bu sorgulamaları yapıp işlemi tamamlamış olacaktır." 

Başbakan Yıldırım, inşaat ruhsat forumunda tek bir imzanın olacağını, diğer bütün işlemlerin elektronik ortamda yürüyeceğini aktardı.

İskan belgesi ve elektrik bağlanması işlemlerine de kolaylıklar getirildiğini, bütün belediyeleri aynı dijital ortamda buluşturarak bu konudaki uygulama farklılıklarıyla zaman ve kaynak israfının önüne geçeceklerini anlatan Yıldırım, İçişleri Bakanlığının bu düzenleme üzerinde çalışılarak ortak bir platform hazırlanacağını aktardı.

 

"2 bin 250 lira veriyordunuz, şimdi 650 lira vereceksiniz" 

Şirket kurmayla ilgili bir örnek veren Yıldırım, "Bunu burada söylememde bir beis yok. TOBB Başkanı Rifat Bey'e biz ilk defa iktidara geldiğimizde, 'Şirket kurulumu nasıldı?' dedim. 'Siz iktidara geldiğinizde bir ayda şirket kuruyorduk, Ankara'ya da özel adam gönderiyorduk ama şimdi bir saati geçmiyor.' dedi. Aslında daha da kısalabilir ama bir günde şirketinizi kuruyorsunuz, 'Bismillah' deyip işe başlıyorsunuz, fatura kesebiliyorsunuz, bu ciddi bir ilerlemedir." diye konuştu.

Yıldırım, artık şirket kurmak için il ve ilçelerde ticaret sicil müdürlüklerine başvurulacağını bildirerek, "Daha önce noterlere de gidiliyordu. Şimdi artık ticaret sicil müdürlerinde bu iş yapılacak. Bunun ne faydası var? 2 bin 250 lira veriyordunuz, şimdi 650 lira vereceksiniz, en büyük faydası bu. Maliyeti 3'te birinin altına düştü. Bu önemli bir unsur, biraz noterlerimiz üzüldü ama onlara yapacak iş her zaman var." dedi.

 

Kaynak: Akparti.org.tr