Binanızın “Enerji Kimlik Belgesi”ni Almayı Unutmayın!

Türkiye’de tüm binalarda alınması yasal zorunluluk haline getirilen “Enerji Kimlik Belgesi” 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle uygulanmaya başlıyor. Belgeye başvurular yoğun biçimde sürerken Gaziosmanpaşa Belediyesi, vatandaşların işini kolaylaştırmak adına çalışmalarına hız kazandırdı. Enerji Kimlik Belgesi alabilmek için belediyeden alınması gereken mimari proje ve yapı ruhsatı evrakları vatandaşlara en kısa sürede veriliyor. Vatandaşlar, Gaziosmanpaşa Belediyesi beyaz masa biriminden ve https://ebelediye.gaziosmanpasa.bel.tr internet sitesinden online olarak evraklara kolayca başvurabiliyor.

 

ALIM-SATIMLARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ ŞARTI ARANACAK

1 Ocak 2020'den sonra binalar ya da bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi şartı aranacak. Satış veya kiralama safhasında, mal sahibinin bu kimliğin bir suretini alıcıya veya kiracıya vermesi gerekecek. Kanun ve yönetmeliklerle belirlenen Enerji Kimlik Belgesiyle binaların enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgiler belirlenecek.

 

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEREDEN ALINIR?

Bina sahipleri ve yöneticiler, Enerji Kimlik Belgesi’ni resmi olarak yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabilir. Enerji israfının önüne geçmek ve enerji verimliliğini artırmak amacıyla hayata geçirilen uygulama kapsamında alınan belgelerin geçerlilik süresi ise 10 yıl olarak belirlendi.