Boşanmaların yüzde 90'ı sanal evliliklerden kaynaklanıyor

Yal­nız­lık kor­ku­su genç­le­ri sa­nal ev­li­lik­le­re yö­nel­ti­yor. İn­ter­net­te hız­la ço­ğa­lan ev­len­dir­me si­te­le­ri sa­ye­sin­de bir­le­şen yü­rek­ler ise Psi­ki­yat­rist Prof. Dr. Ke­rem Dok­sa­t’­a gö­re ‘gö­z a­çıp ka­pa­ya­na de­k’ bir­bi­rin­den so­ğu­yor. Bo­şan­may­la so­nuç­la­nı­yor.

TÜ­İK  ve­ri­le­ri­ne gö­re, 2012 yılında 123 bin 325, 2013’te 125 bin 305, 2014’te ise 130 bin 913 ki­şi bo­şan­dı. 126 bin 732 ki­şi baş­lı­ca bo­şan­ma ne­de­ni ola­rak şid­det­li ge­çim­siz­li­ği gös­ter­di.

PAL­DIR KÜL­DÜR EV­LE­Nİ­YORLAR
Sa­nal ev­li­lik­le­re dik­kat çe­ken Dok­sat, “Sos­yal med­ya ev­li­lik­le­ri çok yay­gın. İn­san­lar in­ter­net­te ta­nı­dık­la­rı ki­şi­ler­le ta­nı­ma­dan dün­ya evi­ne gi­ri­yor. Son­ra da ‘Ha­ya­lim­de­ki bu de­ği­l’ di­yo­rlar” de­di.

Yalnız insanların talepleri nedeniyle ev­len­dir­me si­te­le­ri­nin de art­tı­ğı­nı vur­gu­la­yan Dok­sat şöy­le ko­nuş­tu:

“İn­ter­net­te ev­len­dir­me si­te­le­ri hızla ya­yı­lı­yor. Kim­se bunun önünü ke­se­mi­yor. Yal­nız­lık kor­ku­su ki­şi­le­ri bu si­te­ye yön­len­di­ri­yor. Çok ta­nı­ma­dan pal­dır kül­dür ev­le­ni­yor­lar. Sa­çı­na gö­zü­ne gö­re ev­len­me­ye ka­ra­rı alı­yor­lar.” 

Sa­nal dünyadan ar­ka­daş bu­lanların karşısındakini tanımadan evlendiğini söyleyen Doksat, “He­men ca­nım ci­cim olu­yorlar. Hızlı ya­pı­lan ev­li­lik­ler çok ça­buk bi­ti­yor” dedi.

YETİŞEMİYORUZ
Ünlü psikiyatrist her gün on­lar­ca ki­şi ayrılmak için kapısını çaldığını belirterek, “İnanın ye­ti­şe­mi­yo­ru­z. İnternet vasıtasıyla yapılan evliliklerin 90’ı boşanmayla sonuçlanıyor” bilgisini verdi.

MAHREMİYET KALMADI
TV’lerdeki ev­len­me prog­ram­la­rı­nı eleş­tiren Kerem Dok­sat, “A­çı­yor­lar bir per­de adaylar be­ğe­nir­se ta­mam. Bu da ki­şi­nin hu­yu su­yu da de­ğil, evi ara­ba­sı önem­li. Ev­li­lik mah­re­mi­ye­t de or­ta­dan kalk­ma­ya baş­la­dı. Ay­nı tavır ev­len­dir­me si­te­le­rin­de de yaşanı­yo­r” dedi.

YALNIZLARIN TERCİHİ
İnternet vasıtasıyla kendisine eş arayanların ortak özellikleri ise ailesinden ayrı yaşayan, sosyal hayatı çok gelişmemiş gençler olmaları.

FATMA EREN - BUGÜN GAZETESİ