Boyun Düzleşmesine Karşı Alınacak Önlemler

Son yıllarda günlük hayatta çok sık duyduğumuz rahatsızlıklardan biri de boyun düzleşmesidir. Bu hastalık boyun ağrısı ile başlar ve hasta çekilen film sonucu yapısal olarak boynunun anatomik eğriliğini kaybettiğini ve eğriliğin yerine düzleşme olduğunu öğrenir. Hastalar bu noktada ciddi bir moral bozukluğu ile yüz yüze gelebilirler. Fakat bilinmesi gereken bir gerçek vardır ki bu da boyun düzleşmesinin 1 ay ya da 1 yıl gibi kısa sürede gerçekleşmeyen bir hastalık olduğudur. Bundan dolayı bu hastalığı yaşayanların neden boyun düzleşmesi oldum diye düşünmek yerine ağrının kaynağını araştırmaları gerekir. Boyun düzleşmesi meydana gelmeden önce alınabilecek bir takım önlemler bulunmaktadır. Bunlardan 3 tanesi boyun düzleşmesinin önlenmesinde hayati önem taşımaktadır. Bunlar şöyledir;

-Masa başında mutlaka dik oturun:

İş yerinde uzun saatler boyunca masa başında çalışan kişilerin oturma pozisyonlarını doğru seçmeye dikkat etmeleri gerekir. Çünkü omurga bir bütün olarak çalışır ve sırt veya bel eğriliği boyun eğriliğini de direkt olarak etkiler. Undan dolayı masa başında çalışan kişilerin dik oturmayı sağlayıcı tedbirler almaları gerekir. Masa başında oturduğunuz sandalyenin yüksekliği ayaklarınız yere temas ettiğinde dizler 90 derece açı yapacak kadar yüksek olmalıdır. Mutlaka sandalyenizde bel desteği kullanmanız gerekir.

- Monitörün üst kenarı kaşınızın hizasında olsun:

Masa başında ve sürekli bilgisayara kullanarak çalışırken bilgisayarın monitörünün üst kenarı mutlaka kaş hizanızda olmalıdır. Monitör kaş hizanızdan aşağıda kalırsa başınızı sürekli öne eğerek oturmak zorunda kalırsınız. Bu da boyun düzleşmesine neden olabilir.

- Oturduğunuz yerde özel egzersizler yapın:

Eğer masa başında ve sürekli olarak oturarak çalışmak zorunda iseniz her iki saatte bir ara vererek boyun güçlendirici egzersizler yapmanızda yarar vardır.

 

Boyun Düzleşmesini Önlemek İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

- Ağır kaldırmamak ve tek kolla yük taşımamak

-Vücudun dengesini bozacak ters hareketler yapmamak

-Islak saçlarla dışarı çıkmaktan kaçınmak ve cereyan olan yerlerde durmaktan kaçınmak

- Ortopedik boyun yastığı kullanılmak

-Uzun süre aynı pozisyonda kalmamak

-Yatak sertliğinin orta derecede olması

NOT: Bu bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Doktorunuza başvurmadan denemeyiniz.