Bu Recep Tayyip Erdoğan’ın Başarısı

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayip Erdoğan yüzde 52,59 oy oranı ile seçimleri kazandı. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üzerinde bir oran ve oy aldı.

 

Seçimlere en hazırlıklı giren lider Recep Tayip Erdoğan oldu. Sürekli saha çalışması yapan ve milletin ne düşündüğünü sorgulayan lider Erdoğan oldu. Seçim kampanyasını da şatafatlı yapmadı. Aslında sade bir seçim çalışması yaptı. Strateji olarak kendine Akşener yerine, İnce’yi rakip seçti. Çünkü Akşener’de Ak Parti tabanına hitap edebilecek bir profildi.

 

Millet Erdoğan’a güven duydu. Denenmemiş isimlerle yönelmedi.

Erdoğan, strateji yaptı ama millete bir güven verdi. Diğer adaylara göre millet nazarında daha güvenilir bir isim görüntüsü oluştu.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, ince hamlelerle seçimleri aldı. MHP’lilerin ve ülkücülerin hem gönlünü, hem oylarını aldı. Bu sebeple partisinden 10 puan yukarıda oy aldı.

 

Ak Parti teşkilatları seçimlere sıkıntılı girdi.

Bir çok yerde kongrelerini yeni yaptılar. Yöneticiler sahaya, seçmene ve partiye alışana kadar seçimler geldi geçti.  Telefonlara bakmayan, insanlara, mesajlara dönmeyen, millete randevu vermeyen teşkilatlar oldu. Samimiyet eksikti…

 

1 Kasım seçimlerinde yüzde 49 alan Ak Parti, 24 Haziran’da yüzde 42 aldı. Yani 7 puanlık bir düşüş yaşadı.  Kaybedilen bu yüzde 7 oydan çoğu MHP’ye gitti. Zaten 1 Kasım’da oradan gelmişti. İyi Parti’ninde Ak Parti tabanından oy aldığı görülüyor.

 

Ak Parti belediyeleri olmasa, teşkilatlar çok rahat çalışamayacaktı. Ak Parti’nin belediyeleri olmadığı yerlere, Ak Parti’nin oyları yerlerde…  Ak Parti Beşiktaş’ta yüzde 15 oy almış.

 

Hani belediyeler eleştiriliyor. Sıkıntı var deniyor. Bunlar olabilir, herkes eksiğini görür. Ama lojistik destek, STK ve kitleleri buluşturma noktasında önemli görevler üstleniyorlar.

 

İstanbul ikinci bölgede bir de Süleyman Soylu faktörü önemli rol oyandı.  Günde 10-15 yerde konuşa yaptı. Gece yarıları mahallerde çalışmalarını sürdürdü. Üç saatlik uyku ile günlerce mücadele etti. Kazanılan oylara etkisinin olduğu inkar edilemez…

 

Bu seçimlerin asıl galibi ise tek başına bir parti, bir teşkilat olan Recep Tayip Erdoğan’dır. İyi yönetiyor, iyi organize ediyor. İyi sonuç alıyor.

 

Haber - Analiz: Ali Şükrü Kara