CHP Gaziosmanpaşa’nın Yerel Seçim Başarı Analizi!

Gophaber editörümüz Ali Şükrü Kara, sağlam bir kaynak tarafından hazırlanmış ayrıntılı seçim sonuçlarını analiz etti:

 

2014 yerel seçimlerinde Ak Parti Gaziosmanpaşa’da 150.559 oy ve yüzde 51,3 oran aldı. 

Cumhur ittifakı 2019 yerel seçimlerinde 143.596 oy ve yüzde 52,2 oran aldı.

Cumhur İttifakı’nın Ak Parti oyları   6.963 düşüş göstermiş.  Ama seçimlere katılıma bakıldığında 0,9 oy artışı sağlamış. Sonuçta bir artık söz konusu!

 

CHP ise 2014 yerel seçimlerinde 73.605  oy ve yüzde 25,1 oran aldı.

Millet ittifakı olarak ise 2019 yerel seçimlerinde 91.737 oy ve yüzde 33,4 oran aldı.  

Millet İttifakı’nın CHP oyları rakam olarak 18.132, oran olarak  yüzde 8,3 artış gösterdi.

 

2014 seçimlerine göre Millet İttifakı ve CHP’nin İstanbul ilçe adayları arasında Erkan Kaya, parti olarak oyunu en fazla artıran ilçeler arasında 9. Sırada yer almış durumda!

 

CHP’nin İstanbul ilçelerinde oyunu en fazla artıran ilçe sıralaması şöyle oldu:

ZEYTİNBURNU…..% 17.1 ESENYURT…………% 17.0     SANCAKTEPE…….% 12.4 PENDİK……………..% 11.9 KÜÇÜKÇEKMECE.% 11.4 BAHÇELİEVLER….. % 9.6 SULTANBEYLİ……..% 9.0 BEYOĞLU……………% 8.8 GAZİOSMANPAŞA% 8.3 AVCILAR…………….% 8.1

CHP’nin kazandığı bir ilçe olan Avcılar’ın dahi artış oranı Gaziosmanpaşa’nın gerisinde kalmış durumda!

 

Burada ilginç olan ise Gaziosmanpaşa’dan önceki ilk sekiz ilçede HDP adayı yok! Muhtemelen CHP adayına oy verdiler. Gaziosmanpaşa’da ise HDP aday çıkartmasına rağmen CHP’nin oy artışı dikkat çekiyor. Bu artış aday Erkan Kaya’nın çalışmasına bağlanıyor. 

 

-Zira seçimin son haftasında 19 Mart 2019’da Gophaber’de ilçe başkanlıklarının fotoğrafları yayınlanarak; CHP ilçe binasında kampanya boyunca CHP ilçe adayının afişinin olmadığını ifade edildi. Bunun üzerine son hafta CHP Gaziosmanpaşa ilçe binasına bir aday afişı asıldı.-

 

HDP’nin 2014 yılında aldığı oy oranlarını, aday çıkartmadığı bu ilçelerde CHP oy artış oranından düştüğümüzde, Gaziosmanpaşa adayı Erkan Kaya ilk sıralara çıkıyor.

 

Örneğin HDP 2014’te Zeytinburnu’nda yüzde 9 oy almış. Bu oranı CHP’de en fazla oy artışı olan Zeytinburnu’nda yüzde 17.1 ‘den düşersek; CHP Zeytinburnu’nda gerçekte 8.1 oranında artış sağlamış oluyor. Bu oran da Gaziosmanpaşa’nın altına düşüyor. Diğer ilçelerde aynı düşüş söz konusu. Bu durumda Gaziosmanpaşa adayı Erkan Kaya, CHP adayları arasında İstanbul’da en fazla oy artışı sağlamış oluyor.

 

Bu durum CHP Gaziosmanpaşa ilçe örgütünün ve ilçe yönetiminin yetersiz çalışması karşısında, Erkan Kaya’nın bireysel çalışmaları ve İyi Parti desteği ile olduğu görülüyor.

 

CHP'de arka mahalleler iyi merkez mahalleler kötü!

Mahallerde ise Erkan Kaya’nın ağrılık verdiği Kazım Karabekir, Karayolları, Karadeniz Mahallesi gibi mahallelerde Ak Parti’nin oy oranı düşerken, CHP’nin oy oranında artış görülüyor.

 

Meclis üye listesinde iyi yerlerde isimler olan Pazariçi ve Bağlarbaşı gibi mahallerde ise CHP istenilen oy artışını yakalayamamış. Mesela CHP adayı Erkan Kaya Yeni Mahallede 2014 seçimlerine göre 2.500 oy artışı sağlarken, Pazariçi’nde sadece 28 oy artışı kaydetmiş. Hatta Bağlarbaşı’nda 33, Yenidoğan’da 310 tane oy kaybetmişler.

 

CHP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanlığının 2019 yerel seçimlerinde zayıf kaldığı İBB seçimlerinde daha iyi görülüyor.

Diğer parti oylarınının CHP İBB  adayına kazandırılması noktasında ise sonuçlar iç açıcı olmamış!

Bu anlamda CHP’de İstanbul ilçeleri arasında İBB adayına en fazla destek yüzde 79 ile Beşiktaş, en az destek yüzde 30 ile Sultanbeyli’de oldu. Gaziosmanpaşa ise destek yüzde 40 ile 34. Sırada yer aldı.  23 Haziran’da ise destek yüzde 46’ya çıkmış ama Gaziosmanpaşa’nın 39 ilçe arasında destek sıralaması 33. sırada kalmış.

 

Yani CHP Gaziosmanpaşa İBB seçimlerinde Ekrem İmamoğlu’na diğer ilçelere nazaran daha az oranda destek sağlamış.  CHP Gaziosmanpaşa İlçe yönetimini Ekrem İmamoğlu’nun Gaziosmanpaşa’ya gelişi dışında sahada çalışma yaptığını pek gözlemleyemedik.  Millet İttifakı’nın diğer partisi İyi Parti teşkilatı sahada daha fazla görülen taraf oldu.

 

CHP Gaziosmanpaşa ilçe yönetimi ilçe adayı bulunan Saadet Partisi ve HDP’den İBB adayına oy taşımada konusunda diğer ilçelere göre başarı oranı yüzde 45 ile 39 ilçe arasında  25. Sırada yer almış.

 

Sonuçta CHP Gaziosmanpaşa İlçe Belediye  Başkan Adayı Erkan Kaya’nın ekip çalışması daha başarılı bir sonuç ortaya koymuş. Buna sahada sürekli destek olan İyi Parti ekibini de katmak gerekir, zira CHP ilçe ekibini sahada pek göremedik.

 

İBB seçimleri ile ilgili CHP Gaziosmanpaşa’nın başarı grafiği ilçe aday başarı grafiğine göre düşük kalmış. Bunda da ilçe yönetiminin çalışmada yetersiz kaldığı şeklinde yorumlanabilir.

Rakamları büyük görmek için resmin üzerine tıklayınız!

Rakamları büyük görmek için resmin üzerine tıklayınız!