Cumhur ittifakında bir ters, bir düz...

İttifak Senaryoları  Devam Ediyor.

 

2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili seçimler yapılacak. Seçimden aylar önce Ak Parti ile MHP ittifak görüşmlerini tamamlayarak, mutabık kaldılar.  Sistemde seçim pusulalarında herkes kendi partisine oy verecek, sonuçta tek adaya oylar toplanacak. Ülke barajını geçemeyip  ittifakla geçen parti, bölge barajını geçtiğinde milletvekili çıkartacak.

 

Ak Parti ile ittifakta mutabık kalan MHP, bu ittifakta BBP veya başka bir partiye sıcak bakmıyor. İttifakın ikili olmasını istiyor.

 

BBP ise ittifak istiyor. Birinci seçenek kendi partililerinin Ak Parti listelerinde yer alması. Diğer seçenek ise kendi parti ismi ve logosu ile üçlü ittifak içerisinde olması. Üçlü ittifak konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli'nin uzlaşı sağlayacağı öngörülüyor.

 

Ak Parti Saadet Partisi ile ittifak görüşmesinden bir sonuç alamadı. Saadet Partisi kendi adayı ile seçimlere girmeyi planlıyor ama bir ittifakta olması muhtemel görülüyor.

 

CHP ise ittifak beklentisi sürerken, kendi adayını çıkartması bekleniyor. CHP iyi bir aday çıkartmadığı takdirde ikinci tura kalındığında sıkıntı yaşayabilir.

 

İyi Parti ise Meral Akşener'i Cumhurbaşkanı adayı çıkartacağını açıklıyor.  Akşener'de ittifak arayışı dolayısı ise DP, Saadet Partisi, AP gibi partilerle görüşmelerini sürdürüyor.

 

Şu an için HDP'ye yanaşan parti görülmüyor.