Demokrasi CHP'ye Fazla Geliyor!

Aslında bu kavga değil… Bir ileri demokrasi örneği…

CHP'de parti içinde her zaman birileri aykırı olur…  Çıkar, parti hiyerarşisine aykırı laflar söyler  veya hareket eder…

Genel başkanda bazen bunları sineye çeker, bazende karşılık verir.

CHP'de bir yönetici veya üye çıkar istediği konuşur… Veya yönetimden, görevinden istifa eder… Gruplaşmalar olur...

CHP’liler her ne kadar parti içi demokrasiden şikayet etse bile; CHP’deki demokrasi anlayışı Türkiye standartlarının üstünde…

Aslında CHP’deki bu kavga görüntülerinin nedeni, düşünce ve ifade özgürlüğünün alabildiğine geniş olmasından kaynaklanıyor. Herkes herkese, her şeyi söyleyebiliyor. Diğeri de cevap verince kamuoyuna kavga görüntüsü yansıyor.  Her şeyi kamuoyu önünde konuşabiliyorlar.

Türkiye bunu anlamıyor. Niye?

Çünkü Türkiye’deki demokrasi anlayışı  CHP'deki demokrasi anlayışı ile aynı değil... CHP’deki demokrasi anlayışı Türkiye standartlarının üstünde…  Dolayısı ile CHP’de yaşanan tartışmaları, demokrasi işleyişini Türk vatandaşı kavga olarak algılıyor.

Bu nedenle CHP, demokrasi anlayışını Türkiye standartlarına indirgemeli… Alabildiğine ifade özgürlüğü, partiye zarar verme noktasında ise bu duruma müdahale edilmeli. Zarar verici hareket ve davranışlar disiplinize edilmeli.

Özgürlüğün tanımıdaki sınır, başkasının özgürlüğünü tehdit etme noktasıdır. CHP'de demokrasi ve ifade özgürlüğü kurumsal yapıya zarar verme noktasında durdurulmadır.
 
Yoksa CHP bir adım ileri gidemez...

Haber - Analiz : Ali Şükrü KARA