Dünya'nın en lüks 100 markasının cirosu

Lüks tüketim pazarının Türkiye'deki büyüklüğünün ise 5,3 milyar lira olduğu tahmin ediliyor.

Dünyanın önemli hizmet firmalarından Deloitte, “Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2015” raporunu dün yayımladı. Rapora göre dünyanın en büyük 100 lüks tüketim firması 2013 mali yılında 214,2 milyar dolar net satış geliri elde etti. Bu şirketlerden her birinin ortalama satış rakamı ise 2,1 milyar dolar oldu.

En çok firma İtalya'dan
Lüksün anavatanı sayılan ülke markalarının baskın olduğu listede Çin, Hong Kong ve Hindistan’dan toplam sekiz yeni firma küresel güç haline geldi. İlk 100’e en çok firma sokan ülkeler ise 29 şirketle İtalya, 15 ile ABD, 11'er şirketle Fransa ve İsviçre.

İlk 10'da iki yeni firma
Lüks tüketimin küresel güçleri sıralamasında ilk üç firma; Louis Vuitton, Compagnie Financiere Richemont, Estee Lauder konumunu korudu. İlk on şirket arasına iki yeni firma katıldı. Bunlar PVH ve Chow Tai Fook. En hızlı büyüyen yirmi şirketin ilk sırasında ise yüzde 59,4'le Hong Kong’lu Michael Kors var.

2018'de 7 milyar lira
Lüks tüketim açısından henüz “gösteriş zamanı” evresini yaşayan Türki-ye’den, listeye giren firma yok. Demografik trendler, artan turizm ve Türk dizileri-nin etkisi ile 2018’de pazar 7 milyar liraya ulaşacak. Pazarın bugünkü büyüklüğü 5,3 milyar lira olarak tahmin ediliyor. n

Türkiye'de statü sembolü
Rapora göre lüks tüketim eşyası kullanımı açısından Türkiye, "gösteriş zamanı" evresinde yer alıyor. Bu evrenin temel özellikleri ise şöyle sıralanıyor:

- Servet yeterince birikti.

- Orta gelir grubu lüks segment pazarını büyütüyor.

- Lüks ekonomik statü sembolü olarak görülüyor.

Hazırgiyimde potansiyel var
Türkiye pazarını değerlendiren Deloitte Perakende Sektörü Lideri Hakan Göl, "Hazırgiyim sektörünün lüks ürün üretim gücü, Türkiye’nin gelişen hazırgiyim perakende pazarı, lüks segmentine odaklanan ve bu segmentte oluşmaya başlayan markalar, potansiyeli tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor” dedi.

Göl, ayrıca lüks marka yolculuğunda lüksün merkezlerinde markalaşma, kültür ihracı rüzgarından faydalanma ve niş segmentlere odaklanma gibi inovatif stratejilerin izlenebileceğini vurguladı.

Dijitale uyum şart
Marka ve tasarımlarını koruyabilme düşüncesiyle lüks sektöründe dijitalleşmenin daha geç gerçekleştiği belirtilen raporda, "Ancak günümüzde dijital ve lüksün birbirinden ayrı düşünülmemesi gerekiyor" denildi.

Kaynak: Bugün Gazetesi