Emeklilikte Yaşa Takılan Mağdurlar Ne İstiyor?

9 Eylül 1999 tarihine kadar 25 yıllık hizmet süresi ve prim gününü dolduran yaşı beklemeden emekli olabiliyordu. Fakat bu tarihten önce işe girmesine rağmen, milyonlarca vatandaş çıkan bir kanunla emeklilik haklarını kaybettiler. Prim günü ve hizmet yılını doldursa bile yaşı beklemeye başladılar.

 

Emeklilikte Yaşa Takılan Mağdurlar (EYT) erken emeklilik değil, sadece daha önce kazanılmış haklarını geri istiyor.  İşte geri istenen hakların özeti şunlar:

 

1999 yılında çıkartılan 4447 sayılı yasanın geriye işletilmesinin durdurulması Yasanın çıktığı tarihten sonra işe girenler için uygulanması Bu tarihten önce işe başlayanların hak kayıplarının telafi edilmesi Yaşı beklerken her ay düşen emekli maaşlarının düşmesinin önlenmesi

 

Kısacası bir çok kesim için çözüm üretmeye çalışan Ak Parti Hükümetinin, EYT mağdurlarının sorununa da çözüm üretmesi bekleniyor. Sorun çözümsüzlüğe itildikçe, milletin hükümete olan sempatisi doğal olarak azalıyor. EYT mağdurları artık daha ciddi örgütleniyor, sesini daha çok yükseltiyor. 2019 seçimlerine büyük bir mağdur kitlenin gitmesi hiç hoş olmayacak gibi görülüyor.

 

Taşeron sorununun çözümü için girişimde bulunan hükümetin, EYT sorununun çözümü içinde girişimde bulunması bekleniyor.