Engellenen sitelere girerken yaşanacak tehlike!

Ja­pon Bi­li­şim Gü­ven­li­ği fir­ma­sı Trend Mic­ro uz­man­la­rı ne olur­sa ol­sun gü­ven­li kay­nak­lar­dan ya­rar­la­nıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne dik­kat çe­ki­yor.

VPN hizmetleri ilk sırada geliyor
Uz­man­lar,  kı­sıt­lı si­te­le­re eriş­mek için en çok ter­cih edi­len yön­tem olan Sa­nal Özel Ağ adı ve­ri­len VPN hizmet­le­ri­ni kul­la­nır­ken ve­ri gü­ven­li­ği­ni sağ­la­ma­nın püf nok­ta­la­rı­nı an­lat­tı.

Şifre çözümü kolay
Kul­la­nı­cı­la­rın in­ter­net üze­rin­de­ki bü­tün tra­fi­ği VPN su­nu­cu­su üze­rin­den geç­ti­ği için hiz­me­ti sağ­la­yan ta­raf kolay­lık­la bu tra­fi­ği iz­le­ye­bi­li­yor. Do­la­yı­sıy­la VPN ağı üze­rin­den sos­yal med­ya he­sap­la­rı­nı­za gir­di­ği­niz­de kul­lan­dı­ğı­nız şif­re­ler ko­lay­ca gö­rün­tü­le­ne­bi­li­yor. Eğer VPN ağı­nı kul­la­nır­ken on­li­ne ban­ka­cı­lık ve in­ter­net­ten alış­ve­riş gi­bi iş­lem­ler ya­par­sa­nız bu tarz fi­nan­sal bil­gi­le­ri­ni­zin de kö­tü ni­yet­li ki­şi­le­rin eli­ne geç­me ih­ti­ma­li or­ta­ya çı­kı­yor. Kul­la­nı­cı­lar bu bil­gi­le­rin baş­ka­la­rı­nın eli­ne düş­me­me­si için bu hiz­met­le­ri kul­la­nır­ken VPN ser­vi­si­ni dev­re dı­şı bı­rak­ma­lı­lar.

Büyük tehlike var
Bu uy­gu­la­ma kul­la­nı­cı­la­rın fark­lı böl­ge­ler­de­ki su­nu­cu­lar üze­rin­den in­ter­ne­te bağ­la­na­rak ken­di coğ­ra­fi böl­ge­le­rin­de eri­şi­mi kı­sıt­lı olan içe­rik­le­ri gö­rün­tü­le­me­le­ri­ne im­kan ve­ri­yor. Fa­kat VPN bağ­lan­tı­sı­nı sağ­la­yan hiz­met­ler eğer gü­ve­ni­lir de­ğil­se kul­la­nı­cı­lar için bü­yük bir teh­li­ke­yi de ya­nın­da ge­ti­ri­yor.

Murat GÜLDEREN- BUGÜN GAZETESİ