Eyüp'te Rehberlik Eğitimleri İle İlgili Açıklama

Başkan Aydın konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: 

“Tarihi kültürel ve manevi değerlerin, günümüz hayatının canlı dinamikleri ile evrilerek bugüne kadar taşıyan ve bu anlamda tarihi kentsel peyzaj özelliği sergileyen İstanbul’un “Huzur Başkenti” Eyüp’ün çok yönlü ve çok katmanlı mirasın özgünlüğünü ve bütünlüğünü gelecek kuşaklara aktaracak şekilde korumayı vazgeçilmez öncelik olarak benimsemek ve bu değeri İstanbul, yerel halk ve tüm ziyaretçileri ile buluşturan bir hizmet sunmayı planladık.

Belediyemiz tarafınca Eyüp tarihi merkezi için fiziki koruma, iyileştirme, düzenleme, kültürel işlevlendirme, programlama ve ziyaretçi yönlendirme adımları uygulamaya geçirilmiştir. Eyüp Belediyesinin tarihi merkeze ilişkin uygulamaya koyduğu fiziki çalışmalar tarihi merkez için bir kimlik yapılandırma çalışması ile sürdürülmektedir.  

Bu bağlamda bir kurumsal kimlik çalışması yapılmış ve tarihi merkezin daha iyi algılanması ve deneyimlenmesi için logo ve kurumsal kimlik rehberi ortaya çıkarılmıştır.  Alanın giriş noktalarına bilgilendirme haritaları, ziyaretçi danışma merkezleri, gezi rotalarının oluşturulması, turizm elçileri yetiştirilmesi ve kentsel tasarım sokak sağlıklaştırma, bitkilendirme, koku ve iletişim planı uygulamalarına yönelik çalışmalarla kentsel koruma sağlanması hedefimizdir.

Eyüp'ün tarihinin tam olarak anlatılamadığı kaygısıyla 19 Kokartlı rehberimize, yine Kokartlı rehberimiz tarafından uygulamalı eğitim verilmeye başlanmıştır. Uygulamalı eğitimlerimizdeki amaç Kokartlı rehberlerimizin gelen ziyaretçilere Eyüp'ün tarihini oluşturduğumuz textlerle anlatmalarını sağlamaktır.  

Belediye olarak yapılan çalışmalarımızdan biri olan gezi rotaları oluşturulması ve turizm elçileri yetiştirilmesine yönelik çalışmalarımız da bu eğitimimizin içerisinde yer almaktadır. İlçemiz Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı öğretmenlerimiz ve gönüllülerle farkındalık oluşturulması amacıyla Eyüp Sultan gezileri düzenlenerek Eyüplülerin de Eyüp'ün tarihini ve kimliğini doğru bir şekilde öğrenmeleri ve öğrencilerimize doğru bir şekilde anlatmalarını istememizdir.

Belediye olarak gerçekleştirilen eğitim seminerleriyle rehber yetiştirmiyor aksine Kokartlı rehberlerimizle Eyüp'ün daha bilinir olması için kurum içi eğitim düzenliyoruz. Sosyal Medyada paylaşmış olduğum özel rehberden kastım Eyüp'ün özel bir yer olmasıyla ilgilidir. Kamuoyuna duyurulur...”