Gaziosmanpaşa'da Asgari Ücretli Kalmayacak!

Gaziosmanpaşa'da kiralar asgari ücretle yarışıyor...

 

Yanlış okumadınız, yakın bir zaman diliminde Gaziosmanpaşa’da asgari ücretli kalmayacak…  Gaziosmanpaşa'da yaşamak için asgari ücretin 2, 3 katı kazanmak durumunda kalacaksınız. Bu nedenle asgari ücretliler artık Gaziosmanpaşa’da barınamayacak.

 

Gaziosmanpaşa çevresinde yapılan yeni konut projelerinde fiyatlar hayli yüksek! 

Merkezi yerde dahi olmayan, kenarda köşede yapılan projelerde 800 bin, 900 bin fiyat isteniyor. Bu fiyatı gören diğer mülk sahipleri de, 200 bin eden dairesine, 400 bin ister duruma geliyor.

 

Bayındırlık Bakanlığı rakamlarına göre, 2017 yılı inşaat metrekare birim maliyet fiyatı 850 TL. Yani 100 metrekare bir daire 85 Bin TL’ye mal oluyor. Üzerine arsa payını, ruhsat harçlarını, yapı denetimi koy… Olsun! 170 - 200  Bin TL olsun… Bu daireyi sen 600 -900 Bin TL’ye satmaya kalk.

 

Hal böyle olunca kira fiyatları da ortalama 1.500 liaraya yükseldi. Asgari ücret şu anda 1.404 TL. İki asgari ücret alan  bir aile bile bu kiraları vermez durumda!

 

Gaziosmanpaşa'da boş daireler arttı!

Gaziosmanpaşa'da geçtiğimiz yıllarda, kentsel dönüşüm dolayısı ile yıkılan binalardan dolayı kiralık daire bulmak çok zordu. Fakat bugünlerde her emlakçıda en az 10-15 kiralık daire bulunuyor. 

 

İnsanlar yaşadığı çeşitli çevresel, sosyal sorunların yanı sıra kiraları ödeyemediği için Gaziosmanpaşa'dan kaçıyor. İş imkanı olan ve kirası daha düşük semtlere kaçıyor. Hatta İstanbul dışına kaçanlar bile var.

 

Yani ilerleyen süreçte Gaziosmanpaşa'da asgari ücretle çalışan hane bulunamayacak.

Böyle giderse bölgede iş sahası da kalmayacak. Zira kentsel dönüşüm dolayısı ile bacasız küçük sanayilerde şehir dışına çıkartılmak isteniyor.

 

Projeler satamayacak, kiracı bulamayacak!

Böylesi yüksek rakamlarla daire satmak, kiracı bulmakta kolay iş değil… Yapılacak projelerin elde kalma, patlama olasılığı yüksek!  Çünkü satacak, kiraya verecek kimi bulacaksın?  

 

Haber - Analiz : Ali Şükrü KARA