Gaziosmanpaşa’da Nitelikli Okul Olacak mı?

Gaziosmanpaşa’ya sınavla öğrenci alan nitelikli Anadolu Lisesi şart!

 

TEOG yerine gelen yeni sistemde 8. sınıf öğrencileri, Haziran ayında yapılacak olan sınava girip girmeme konusunda serbest olacaklar. Sınava giren yüzde 10’luk bir dilim nitelikli okullara yerleştirilecek. Sınava girmeyen ve sınava giren diğer öğrenciler ise adrese dayalı olarak yakın bir liseye yerleşecek.

 

Her ilçede nitelikli okullar olmalı!

Gaziosmanpaşa’da 5 tane Anadolu Lisesi var. Bunların hepsi de nitelikli lise olabilecek kalitede… Gaziosmanpaşa'da en az iki tane, hatta 3-4 tane nitelikli okul olabilir. Gaziosmanpaşalı başarılı öğrenciler ilçe dışındaki bir nitelikli lise yerine, kendi ilçesindeki bir nitelikli liseye gitmeye hakları var.  Hatta her ilçede bir veya daha fazla nitelikli okul olmak zorunda. Bu durum, öğrencilerin zaman ve velilerin ekonomik kayıplarını da önleyecektir.

 

Her öğrencinin adresine yakın, nitelikli lise şart!  Yani Gaziosmanpaşalı öğrencileri, Şişli’ye, Beşiktaş’a Fatih’e göndermenin bir anlamı yok. Elbette ki puanına göre gitmek isteyen gidebilir.

 

Gaziosmanpaşa’nın diğer ilçelerden farkı yok!

Fakat Gaziosmanpaşa’daki okulların Fatih, Şişli, Beşiktaş, Kadıköy’deki nitelikli liselerden farkı yok.

Tek fark, o ilçelerde Anadolu Lisesi daha önce oluşmuş, semt daha gelişmiş ve puanlama sisteminde öne çıkmış. O okullardaki öğrenciler zaten puanı yüksek ve iyi yerleri kazanmaya çok yakın başarılı öğrenciler. Aynı öğrencileri alın Gaziosmanpaşa’da bir Anadolu Lisesi’ne yerleştirin belki de daha başarılı olacaklar.

 

Gaziosmanpaşa’nın eğitim seviyesi düşürülmemeli!

Sonuç olarak Gaziosmanpaşa’da nitelikli lise olmazsa, iyi öğrenciler ilçe dışındaki okullara gitmeye mecbur kalacak. Ve Gaziosmanpaşa’daki liselerden belki de TIP veya daha iyi dereceli üniversiteleri kazanan öğrenci çıkmayacak. Bu durum -gerçek dışı olarak- ilçede eğitim seviyesinin ve başarının düşmüş gibi görülmesine neden olacak.

 

Nitelikli liselerle ilgili çalışma Milli Eğitim Bakanlığı, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliği ile yapılıyor. Nitelikli liselerin hangileri olduğu Mayıs ayı içerisinde açıklanacak.

 

Haber - Analiz: Ali Şükrü KARA