Gaziosmanpaşa’da Tarihi Çınar Ağacı Restore Ediliyor

Kovuk kısmında ateş yakılarak gövde kısmına zarar verilen bu ‘Anıtsal Çınar Ağacı’ Gaziosmanpaşa Belediyesi ve İstanbul 3 numaralı Tabiat Koruma Bölge Komisyonu tarafından koruma altına alındı.

 

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nden konuya ilişkin olarak yapılan açıklama şöyle oldu: "Tarihsel ve kültürel değere sahip bu çınar ağacının ömrünün uzatılıp, gelecek nesillere aktarılması adına Gaziosmanpaşa Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından özel bir ekip oluşturuldu. Söz konusu bakıma muhtaç anıt ağaçta kuru dal budaması, gövde üzerinde ve kök çevresinde bulunan su sürgünlerinin alınması ve dal seyreltme işlemleri yapılacak. 

Çeşitli nedenlerle oluşan yara yüzeyleri, kovukların çürümüş kısımları ve yangın sırasında tahrip olmuş dokunun temizlenerek böcek ve mantar hastalıklarına karşı ilaçlanması, kovuk ve yara yüzeylerine çam katranı tatbik edilecek.    Kök çevresindeki sert beton zeminin kırılarak, ağacın kök kısmının rahatlatılması işlemleri ile tarihi çınar ağacının eski görünümüne kavuşması sağlanacak.

 

Bu çalışmayla ilçemize tarihi ve kültürel değer katan anıtsal nitelikteki çınar ağacı tedavi edilerek, hem estetiksel açıdan hem de yaşamsal faaliyetine devam edebilmesi amacıyla, gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde bırakılması hedefleniyor."