Gaziosmanpaşalı Çocuklar Karagöz ve Hacivat Oyunu İle Geleneksel Değerlerimizi Öğreniyor

Düzenlenen söyleşiyle de çocuklar merak ettiği tüm soruların yanıtını uzmanından öğrendi.

 

“Milli Kültür Seferberliği” kapsamında 2. İstanbul Karagöz Festivalini çocuklarla birlikte gerçekleştiren Gaziosmanpaşa Belediyesi, öğrencileri gölge oyunu ‘Karagöz ve Hacivat’ ile buluşturdu.

Kültürel mirasımıza sahip çıkmak ve medeniyetimizin önemli değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla düzenlenen etkinliklerde, yüzyıllar boyunca tarihimizde yer tutmuş geleneksel gölge oyunu Karagöz ile; atölye çalışmaları, söyleşiler ve gölge oyunu gerçekleştirildi.

Renkli görüntülere sahne olan festivalde çocuklar, Karagöz ile hem eğlenceli vakit geçirdi hem de geleneksel sanatımızı ve kültürel değerlerimizi daha yakından tanıma imkânı buldu.

Kültürel mirasa sahip çıkmak ve geleneksel değerleri gelecek kuşaklara aktarmak için gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar hem el becerilerini geliştirdi hem de eğlenceli vakit geçirdi. Karagöz tasviri yapan çocukların mutluluğu gözlerinden okundu.

 

“GELENEKSEL KÜLTÜRÜMÜZÜ NESİLDEN NESİLE AKTARMAK İSTİYORUZ”

Geleneksel kültürümüzü nesilden nesile taşıyarak hem tanıtımını yapmak hem de Karagöz-Hacivat gölge oyununu meslek olarak edinmek isteyenleri yetiştirmeyi amaçladıklarını dile getiren Karagöz sanatçısı Ata Camız, “Buradaki en büyük amaçlarımızdan biri geleneksel kültürümüzü bir sonraki nesile taşımak. Çünkü bu işi yapan, mesleğe dönüştüren çok az kişi var. Buradan belki yeni meslektaşlarımız çıkar. Aynı zamanda kendi kültürümüzü çocukların gözü önünde gerçek anlamda nasıl olduğunu anlatarak tanımalarını, sürecin nasıl geliştiğini görmelerini sağlıyoruz. Burada yaptığımız atölye çalışması ve söyleşimizde, Karagöz ve Hacivat sahneye çıkana kadar gerçekleşen süreçleri aktardık çocuklara. Çocukların merak ettiği sorular gerçekten çok profesyonelce, çok teknik sorulardı. Bu mesleği yapan kişilerin bile bilmediği, farkında olmadığı detayları fark edip sordular. Biz de merak ettiklerini cevaplandırdık. Gölge oyununu da daha tecrübeli ve bilgi sahibi olarak izlediler. Bu onlar için güzel bir deneyim oldu” dedi.