Gaziosmanpaşalı Öğrenciler Sesini Avrupa’ya Duyuruyor

Gaziosmanpaşa Behçet Canbaz Anadolu Lisesi, Erasmus+ programı kapsamında Fransa, İtalya, Macaristan, Portekiz ve Almanya’dan olmak üzere 5 farklı Avrupa okuluyla ortak proje yürütüyor. "Europe on Air" (Avrupa Yayında) isimli proje üzerine daha önce İtalya ve Portekiz’de önemli çalışmalar yapan okul, 2019-2020 eğitim yılının ilk ziyaretini Macaristan’a gerçekleştirdi. Proje ortaklarıyla bir araya gelen öğrenciler, yerel bir radyoda yayınlanmak üzere “podcast”ler hazırlarken medya okuryazarlığı konusunda çalışmalar gerçekleştirdi. Öğrenciler aynı zamanda Macaristan’ın kültürü, tarihi, mimarisi, gelenekleri, yaşam tarzı ve okul sistemi hakkında bilgi sahibi oldu.

 

“Öğrencilerimiz ülkemizi en güzel şekilde temsil etti”

Macaristan’da gerçekleştirilen ortak çalışma hakkında bilgiler veren Proje Koordinatörü İngilizce Öğretmeni Merve Öztekin, “Çalışmalarımız, Macar ortağımızın ev sahipliğinde 5 gün devam etti. Çalışma ziyaretimizde, tüm dünyaya duyurmak istediğimiz toplumsal mesajları radyo yayını vasıtasıyla iletebilmek için bir dizi çalışmalar yürüttük. Kentin radyo müzesini ziyaret ettik. Öğrencilerimiz okul laboratuvarında radyonun çalışma sistematiği hakkında bilgi sahibi oldu. Radyo örneklerini tanıdı. Almanya’daki okulda verilen Avrupa konulu dersi alan öğrenciler ve sorumlu öğretmenlerle video konferans gerçekleştirdik. Video konferansta her ülkeden gelen öğrenciler geleneksel kıyafetleriyle kendi dillerinde bir performans sergiledi. Öğrencilerimiz sorumluluk ve görev bilinciyle hareket edip ülkemizi en güzel şekilde temsil etti” dedi. Projede görevli öğretmen Yasemin Doğan ise öğrencilerin projede edindikleri izlenimler üzerine bir radyo programını hayata geçireceklerini söyledi.

 

“Vizyonumuz genişledi”

Macaristan gezisine katılan öğrenci Çisem Kilyoz, “Farklı kültürlerin etkileşimi sayesinde değişik milletlerden insanlar tanıdım ve yeni yaşam tarzlarını öğrendim. Vizyonumuz genişledi. Dil pratiği yapma imkanımız oldu. Teknik beceriler elde ettik” diye konuştu.

Öğrencilerden Mahmut Hüdai Özsoy, “Macaristan’da proje faaliyetlerinde her ülke kendilerine özgü kültürel zenginliklerini tanıttı. Böylece bizler, farklı kültürlerle etkileşim içerisinde olduk. Aynı zamanda farklı bir yurtdışı deneyimi yaşadık” ifadelerini kullandı.