Güçlenen Türkiye Büyüyen Balkanlar

Toplantıda konuşan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Türkiye’nin başta Balkanlar olmak üzere, insanlığın acı çektiği tüm coğrafyalara yardım elini uzattığını söyledi. 

Türkiye’nin son yıllarda başta Balkanlar olmak üzere yurt dışında yaptığı çalışmalar Sultangazi’de masaya yatırıldı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Yurtdışı Türkleri ve Akraba Toplulukları  Başkanlığı ve Yunus Emre Enstitüsünün  Balkan ülkelerinde hayata geçirdiği ''Balkanlarda aynı İmza Kardeşlik Projeleri'' hakkında bilgi verildi. 

Sultangazi Belediyesi’nin ev sahipliğinde Sultangazi Belediyesi Nikah ve Düğün Sarayı’nda düzenlenen toplantıya İstanbul Milletvekili Oktay Saral, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Muammer Ödemiş, İBB Kültür A.Ş. Yayın Editörü Ferudun Ay ile çok sayıda vatandaş katıldı.  

İstanbul Milletvekili Oktay Saral ve AK Parti İl Başkan Yardımcısı Muammer Ödemiş kısa bir selamlama konuşması yaparak, Türkiye’nin 13 yılda yurt dışında yaptığı çalışmalar hakkında görüşlerini dile getirdiler.   

Toplantıda bir konuşma yapan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Türkiye Cumhuriyeti’nin yurt dışında yaptığı çalışmalara dikkat çekti. Türkiye’nin başta Balkanlar olmak üzere, insanlığın acı çektiği tüm coğrafyalara yardım elini uzattığını kaydeden Başkan Altunay, şu açıklamalarda bulundu: 

“Türkiye uluslararası düzeyde yaptığı insani yardımlarla öncü ülke olmaya devam ediyor. Küresel İnsani Yardım 2014 raporuna göre Türkiye, Gayrisafi Milli Hasıla bazında en çok uluslararası insani yardım yapan ülke oldu. Rapora göre, 2013’te en fazla uluslararası yardımda bulunan ülkeler sıralamasında Türkiye, ABD ve İngiltere’nin ardından 3’üncü oldu. 2013 yılında Resmi Kalkınma Yardımlarını da yüzde 29,7 oranında artıran Türkiye’nin yardım tutarı 3,3 milyar doları aştı. Türkiye ihtiyaç duyan ülkelere ve halklara yardım elini uzatmaya devam ediyor.” 

Başkan Altunay konuşmasında Balkanlara yönelik yapılan çalışmalara da değindi. Türkiye’nin Balkanlar’da Osmanlı yadigarı 18 bin eseri ihya ettiğini ifade eden  Başkan Altunay, “Türkiye Cumhuriyeti Balkanlar’da 38 bin öğrenciye burs veriyor. 171 okul inşa etti, 276 okulu ise onardı. Birçok hastane, aile sağlığı merkezi inşa etti. Öte yandan birçok sosyal projeyi  hayata geçirdi” diye konuştu. 

Protokol konuşmalarının ardından  İBB Kültür A.Ş. Yayın Editörü Ferudun Ay, Türkiye’nin Balkanlar’da yaptığı çalışmaları anlatan sinevizyon eşliğinde sunum yaptı.