Haluk Koç ve Bakan Ömer Çelik, koalisyon görüşmelerinin yöntemini belirledi

İlk tu­run ar­dın­dan en güç­lü se­çe­nek ola­rak ma­sa­ya ge­len AK Par­ti-CHP koa­lis­yo­nu for­mü­lün­de, is­tik­şa­fi gö­rüş­me aşa­ma­sı­na ge­çil­di.

Gö­rüş­me­le­rin yön­te­mi de be­lir­len­di. Par­ti­ler yet­ki­li or­gan­la­rın­da ko­nu­yu ka­ra­ra bağ­la­ya­cak. Gö­rüş­me­ler hu­kuk, eko­no­mi ve dış po­li­ti­ka ana baş­lık­la­rın­da par­ti­ler­ce oluş­tu­ru­la­cak 3 he­yet ara­sın­da ya­pı­la­cak.

AK Par­ti adı­na Kül­tür ve Tu­rizm Ba­ka­nı Ömer Çe­lik ile CHP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ha­luk Koç, ön gö­rüş­me­le­rin yön­te­mi ve ko­nu­la­rı­nı be­lir­le­mek için bir ara­ya gel­di. 1 sa­at 40 da­ki­ka sü­ren gö­rüş­me olum­lu bir ha­va­da ger­çek­leş­ti. Gö­rüş­me­de en geç haf­ta so­nun­da he­yet­le­rin gö­rüş­me­le­ri­ne baş­la­ma­sı ka­ra­rı alın­dı. CHP’­nin 14 mad­de­lik kır­mı­zı çiz­gi­si ile AK Par­ti­’nin 10 mad­de­lik ol­maz­sa ol­ma­zı, ko­nu­la­rı­na gö­re 3 ana baş­lık al­tı­na da­ğı­tı­la­cak. Ge­nel baş­kan­la­rın ta­le­bi ol­ma­sı ha­lin­de he­yet sa­yı­sı ar­tı­rı­la­bi­le­cek. Mil­let­ve­kil­le­ri ve uz­man­lar­dan olu­şa­cak he­yet­ler ko­nu­lar üze­rin­de ça­lış­ma ya­pa­cak.

Lİ­DER­LE­RE ANIN­DA BİL­Gİ
Or­tak ve ay­rı dü­şü­len nok­ta­lar be­lir­le­ne­cek. Her iki par­ti­nin ge­nel baş­ka­nı da ya­pı­lan ça­lış­ma­lar, uz­la­şı­lan ve an­la­şı­la­ma­yan ko­nu­lar­dan an­be­an ha­ber­dar edi­le­cek. Ça­lış­ma­la­rın ni­ha­i ne­ti­ce­si ge­nel baş­kan­la­ra su­nu­la­cak. Koa­lis­yon ze­mi­ni­nin oluş­tu­ğu­na ka­rar ve­ri­lir­se, is­tik­şa­fi gö­rüş­me aşa­ma­sın­dan mü­za­ke­re aşa­ma­sı­na ge­çi­le­cek. Li­der­ler ma­sa­ya otu­ra­cak. Ba­kan­lık­la­rın da­ğı­lı­mı ve or­tak­lı­ğın ya­pı­sı gün­de­me ge­le­cek.

GÖ­RÜŞ­ME­LER MEC­Lİ­S’­TE
He­yet­ler gö­rüş­me­le­ri­ni, sağ­lık­lı bir or­tam ol­ma­ya­ca­ğı dü­şün­ce­si ile par­ti bi­na­la­rı dı­şın­da ya­pa­cak. İzo­le ve ça­lış­ma­la­ra uy­gun bir me­ka­na ka­rar ve­ri­le­cek. En ya­kın se­çe­ne­ğin TBMM ol­du­ğu öğ­re­nil­di.

Bu ara­da gö­rüş­me­le­rin 10-12 gün­de ta­mam­la­na­rak koa­lis­yon ih­ti­ma­li hak­kın­da ka­rar ve­ri­le­cek ol­ma­sı, 1 Ağus­to­s’­ta baş­la­ya­cak Yük­sek As­ke­ri Şu­ra­’yı akıl­la­ra ge­tir­di.

"10-12 GÜNDE OLACAK YA DA OLMAYACAK"
CHP'nin Tür­ki­ye'yi  hü­kü­met­siz bı­ra­ka­cak bir ad­res ol­ma­ya­ca­ğı­nı be­lir­ten CHP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Koç, koa­lis­yon mü­za­ke­re­le­riy­le il­gi­li “Top­lam sü­re en faz­la 10-12 gün için­de bir te­mel so­nu­ca var­mak müm­kün ola­cak ve­ya ol­ma­ya­cak. Her iki tab­lo­da ge­re­ken açık­la­ma ya­pı­la­ca­k” de­di. Koç gö­rüş­me­de 14 te­mel il­ke be­lir­le­dik­le­ri­ni be­lir­te­rek, “Bun­lar koa­lis­yon şart­la­rı de­ğil, bir de­mok­ra­tik ül­ke­de ol­maz­sa ol­maz şart­la­rı­dır” de­di.

"İHTİMAL HER ZAMAN YARI YARIYA"
Bakan Çelik görüşmenin ardından “Bir hükümet ortaklığını gerçekleştirmek de erken seçim ihtimali de her zaman yarı yarıyadır” yorumunu yaptı. Çelik bir gazetecinin sorusu üzerine de, “Koalisyon hükümet ortaklığı her zaman için son nokta yazılıncaya kadar hiçbir şey anlaşılmamıştır demektir. Kurulduğu güne kadar da her şey masadadır” ifadesini kullandı.

Çetin ÇİFTÇİ- BUGÜN GAZETESİ