''Hayata Edebiyatla Bakmak'' seminerine düzenlendi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla “Hayata Edebiyatla Bakmak” konulu seminer düzenledi. Gaziosmanpaşa Kültür Merkezi’nde gerçekleşen seminere,  Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı konuşmacı olarak katıldı.

 

“Yakın dönem edebiyat tarihimizde aksiyoner kişiliğiyle ön plana çıkan, yazdıklarından öte düşünceleriyle günümüzde dahi bizi yönlendirici şahsiyetler vardır” diyerek sözlerine başlayan Andı, “Mehmet Akif gibi, Sezai  Karakoç gibi, Necip Fazıl da bu anlamda bizim için büyük bir değerdir. Yazdıklarını ve edebiyatçı kişiliğini bir kenara bırakalım, mücadelesiyle, eyleme dönük yüzüyle, 1940’lardan 1980’lere kadar Büyük Doğu dergisi içerisinde yürüttüğü işlerle ve Büyük Doğu dergisinin Türk düşünce tarihindeki önemi itibariyle çok değerlidir” dedi.

 

"NECİP FAZIL İLKLERİN ADAMIDIR"

Necip Fazıl için “İlklerin adamıdır” ifadesini kullanan Andı, “Necip Fazıl, Büyük Doğu dergisiyle susturulmuş, yıkılmaya çalışılan, dışlanan İslam medeniyetini, en tehlikeli, en baskıcı bir çağda, tek parti iktidarında, inadına savunma cesareti göstermiştir. Büyük Doğu dergisi toplumda Müslüman kimliği yaşatma konusunda motive edici bir bilinç aşılamıştır. Necip Fazıl bu anlamda adım atan ilk şahsiyettir” dedi.

 

Üstadın, sayısız dava ve suçlamaya maruz kaldığını, uzun süre mahkemelerle uğraştığını hatırlatan Andı, “Mehmet Akif ile ilgili de istihbarat arşivlerinden çok önemli belgeler çıkmıştı. Mısır’da dahi peşine polis takıldı, İrtica 906 kod adıyla fişlendi. Hatta bununla ilgili belgeler kitap haline getirildi. İlk olarak Gaziosmanpaşa Belediyesi bastı kitabı. O yönden de kutluyorum. İnanıyorum ki bir zaman sonra Necip Fazıl ile ilgili de çok önemli kayıtlar, mahkeme belgeleri, tutanaklar çıkacaktır” ifadelerini kullandı.