Hıdırellez Şenlikleri Başladı

Tarihe saygı düşüncesi ve vefa duygusuyla Sadabad Yaz Etkinlikleri programını geleneksel hale getirdiklerini belirten Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, “Her yıl sizlerin de, çok değerli protokol ve çok değerli Kağıthanelilerin takip ettiği gibi, 6 Mayıs’ta Hıdrellezle birlikte bu etkinliklerimizi başlatıyoruz. Yine geleneksel hale getirdiğimiz Şed Kuşanma törenlerini de yine burada, hep birlikte bu etkinlikle aynı günde tertip ediyoruz. Etkinliğimizi bugün itibariyle başlatmış oluyoruz” şeklinde konuştu.

Kağıthane tarihini yaşatıyor.

Tarihi binaların ve değerlerin önemine dikkat çeken Başkan Kılıç, "Yurt dışında tarihi binaların her şeyini korumuşlar. Ama bizde maalesef belli bir dönem büyük bir sıkıntı yaşamışız. Tarihi ne varsa yerle bir etmişiz. Hemen yanı başımızdaki Çağlayan Sarayı da bunlardan birisi. Göreve gelir gelmez tarihimize saygı düşüncesiyle öncelikle Osmanlı arşivleri de Kağıthane belgeleri kitabını hazırladık. Ardından Kağıthane Tarih Envanteri kitabı hazırladık. Otuzun üzerinde tarihi bilgileri içeren çalışma tamamladık ve hemen tarihi yapılarımızı bir bir restore etmeye başladık” şeklinde konuştu.

Başarılı öğrencilerle yazı çok daha iyi değerlendireceklerini dile getiren Başkan Kılıç, “Başarılı olan, takdir ve teşekkür belgesi alan öğrencilerimizle yazı çok daha iyi bir şekilde değerlendireceğiz. Belediyemizin kayık sandallarından, lunaparktan değişik etkinliklerimizden ücretsiz bir şekilde yararlanacaklar. Her işin temelinde eğitim olduğunu düşünüyoruz. Çocuklarımızı yetiştiren öğretmenlerimize, yöneticilerimize, müdürlerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bir esnaf geleneği; Şed Kuşanma.

Ahilik geleneğinde kalfalıktan ustalığa geçiş törenini sembolize eden Şed Kuşanma Etkinliği ile başlayan programda Ahilik töreni teatral olarak anlatıldı. Esnaflık, usta ve çırak ilişkisinin anlatıldığı törende temsili olarak şed kuşanıldı.

Halk oyunları ile devam eden programda minik folklor ekibinin gösterisi büyük beğeni topladı. Çocukların sahne gösterileriyle eğlendiği programa katılan vatandaşlar Roman havasında göbekler attı, oyunlar oynadı.

Başkan Kılıç Hıdırellez ateşi üzerinden atladı.

Baharın gelişini müjdelemek için bir gelenek olarak yakılan hıdrellez ateşini vatandaşlar sevinçle karşıladı. Ateş üzerinden atlayarak dilekler tutan vatandaşlar, çocukluk hatıralarının yeniden canlandığını ifade ettiler. Şenlikler için Başkan Kılıç’a teşekkür eden vatandaşlar, eğlenceli bir gün yaşadıklarını söylediler.

Hıdırellez ateşinin  üzerinden atlamak için sıraya giren ve eğlenceli anlar yaşayan vatandaşlara eşlik eden Başkan Kılıç, protokol üyeleri ile birlikte Kağıthanelilerin bahar sevincine eşlik etti.

Ateşte çevrilen kuzular vatandaşlara ikram edildi

Hıdırellez kutlamalarının ardından, yakılan ateşlerde pişirilen kuzu etleri ayran ile birlikte vatandaşlara  ikram edildi. 2015 yılı Sadabad Yaz Etkinlikleri’ni başlatan Şed Kuşanma” ve “Hıdırellez Şenlikleri” vatandaşların yoğun bir katılımla gerçekleşti.  Çocuklara yönelik eğlenceler, şarkılar ve oyun havalarıyla renkli görüntülere sahne olan program, vatandaşlara festival tadında bir gün yaşattı.