İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Menderes'i anma töreninde konuştu

Adnan Menderes ve arkadaşları idamlarının 56. yılında anıt mezarda anıldı...

 

Anıtmezar’da düzenlenen anma törenine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İstanbul Milletveili Burhan Kuzu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Adnan Menderes’in gelini Ümran Menderes, siyasi parti temsilcileri  ve çok sayıda vatandaş katıldılar.

 

Anma töreninde bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şunları ifade etti:

"Rahmetli Başbakanımızın Adnan Menderes'in idam edilişinin yıl dönümünde, 3 büyük devlet adamının aziz hatırasını yadetmek için buradayız. Bu hadisenin yıl dönümünde doğru tarafta olan insanlar olarak yine buradayız. Sıradan bir mezar, mezarlık bize sadece ölümü, hesap gününü, nasıl yaşamamız gerektiğini hatırlatır ama burası bir Türk siyasetçisinin ne uğruna mücadele ettiğini, karşısında kimler olduğunu, onların ne zaman ne yapacaklarını milletin sevgisinin nelere kadir olduğunu ve daha birçok şeyi hatırlatıyor. Buranın bize, size anlatacakları asla zamanı geçmiş, demode işler değildir.

 

'MENDERES, 56 YIL SONRA HESABINI MİLLETİN ELİYLE KAPATMIŞTIR'

Yine TRT'de bildiri okunacağını, birilerinin bir konsey oluşturup sıkı yönetim ilan edeceği hiç aklımızda yoktu. Buradan ders almamış olsaydık. Bu aziz millet Menderes'in hatırasını gönlünde yaşatmamış olsaydı, aziz millet tankların, F-16'ların karşısına dikilmeyecekti. Adnan Menderes, 56 yıl sonra kendi hesabını milletin eliyle kapatmıştır.

'İdam edilmeler yanlıştı ama...' diye devam eden cümleler kurdular. Bir daha olmaması için atılan hiçbir adıma destek olmadılar. Kimseye bu yaptıklarının hesabı verilmedi. Adnan Menderes'i idam ettiniz de Türkiye ne kazandı? Fatin Rüştü Zorlu'yu, Hasan Polatkan'ı idam ettiniz de Türkiye ne kazandı?"

 

Adnan Menderes 17 Eylül 1961 tarihinde idam edildi. Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu ise 16 Eylül 1961 tarihinde idam edildiler.