İçişleri Bakanı Soylu: Uyuşturucu, trafik ve terör meselelerine yoğunlaştık

ATO Congresium’da düzenlenen 7. Karayolu ve Trafik Güvenliği Sempozyumu’nun açılışında konuşan Soylu, Türkiye’de 2002-2015 yılları arasında, araç sayısının yüzde 116, nüfusun yüzde 13 arttığına dikkati çekerek, ölümlü kaza sayısı ve ölen insan sayısında yüzde 8 oranında azalma gerçekleştiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Soylu, trafik kazaları ortalamalarına bakıldığında 2002′de, 1 milyon motorlu araçta 449 olan ölüm sayısının 2015’te 192′ye indiğini, nüfus bazında bakıldığında ise ortalama ölüm sayısının 1 milyon kişide 60’dan 49’a indiğini belirtti.

“Cuma, cumartesi ve pazar olmasın istiyorum”

Çalışma Bakanlığı döneminde telefonuna gelen kaza sayıları karşısında yaşadığı üzüntüye değinen Soylu, şöyle konuştu:

“Cuma, cumartesi ve pazar olmasın istiyorum. Cuma günü öğleden sonra cumartesi ve pazar akşama kadar hafta içi trafik kazalarının çok daha üstünde trafik kazalarıyla ve maalesef ölümlerle karşı karşıya kalıyoruz.

Burada aziz milletimize çağrım şudur; gezmek, hafta sonu sevdiklerinizle buluşabilmek, memleketine gitmek, çocuklarını tatile götürebilmek, hastaları, büyükleri ziyaret etmek herkesin hakkıdır. Bunun insanın tabiatına çok büyük bir faydası olduğuna da elbette inanıyoruz. Ama ne olursa olsun cuma, cumartesi ve pazar belki dikkatli olsak, karşı karşıya kaldığımız kazaların sadece cuma, cumartesi ve pazar dikkatiyle yüzde 30 bunu aşağıya çekebilme fırsatını yakalayacağımızı ifade etmek istiyorum.”

“Uyuşturucu, trafik ve terör meselelerine yoğunlaştık”

Soylu, İçişleri Bakanlığı döneminde asayiş, uyuşturucu ile mücadele, trafik ve terör meselelerine yoğunlaştıklarını ifade ederek, bu konulardan her birinin kendi içinde ciddi sonuçlar doğurduğunu dile getirdi. Soylu, özellikle uyuşturucu konusunda hükümetin mücadeleyi “terörle mücadele”yle eş tuttuğunu söyledi.

Bakan Süleyman Soylu şu değerlendirmeyi yaptı:

“Okulun etrafına gelip çocuklarımızı zehirlemek isteyenlere, teröristlere hangi müdahaleyi ve mücadeleyi yapıyorsak, onları da yok etmek bizim boynumuzun borcudur. Bu konuda da hiç merhametimiz olmayacağını, acımasız olacağımızı söylemek istiyorum. Çocuklarımız okula gidecekler, orada eğitim ve öğretim ile buluşacaklar, orayı kendine ait bir pazar olarak görmeye çalışanlar da çocuklarımızı zehirlemeye çalışacaklar.

Bir yanlış daha var. Türkiye uyuşturucunun bir geçiş ülkesi değildir, bu maalesef gelişmiş dünyanın bize tezgahıdır. Artık bu tezgahtan hep birlikte kurtulmak zorundayız. Bununla bizi oyalamaya, kandırmaya çalışıyorlar ama yüksek yakalamalarla sırtımızı sıvazlayıp dünyada en iyi yakalamaları gerçekleştirtmeye çalışıyorlar. Türkiye’yi pazar ve hedef ülkesi konumuna getirip bizim çocuklarımızı, bizim gençlerimizi medeniyetimizle arasında bir bağ koymaya çalışıyorlar. Hepimiz bunun için büyük bir mücadeleyi ortaya koymalıyız.”

Türkiye’deki trafik kazaları oranları

Veri ve analiz grubu IRTAD’ın 2015 raporundan yola çıkarak, trafik kazaları bakımından diğer ülkeler ile Türkiye’yi kıyaslayan Soylu, Türkiye’de trafik kazası geçiren 100 bin kişiden ortalama 9,4′ünün hayatını kaybettiğine, bu sayının Almanya’da 4,1, İngiltere’de 2,8, İspanya’da 3,6 olduğuna dikkati çekti. 100 bin tescilli araçta yaşanan ortalama ölüm sayısında makasın daha da açık olduğunu ifade eden Soylu, bu sayının Türkiye için 39,7, Almanya için 6, İngiltere ve ispanya için 5 olduğunu bildirdi.

Soylu, Türkiye’de 2015′te 183 bin 11 trafik kazası meydana geldiğini, bu kazalarda toplam 7 bin 530 kişinin hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Konuşmasında trafikle ilgili altyapıların önemine işaret eden Soylu, “Ancak dünya üzerinde trafikte sıfır ölüm hedefi koyan ülkeler varken, bizlerin yapılanları yeterli sayması elbette ki mümkün değildir.” dedi.