İstanbul’da Pilot İcra Uygulamaları Gaziosmanpaşa’da Başladı

İstanbul Barosu ve Gaziosmanpaşa İcra Başmüdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen toplantıya, İstanbul Barosu Başkanlığını temsilen Yönetim Kurulu Üyesi Av. Selahattin Meriç, Gaziosmanpaşa Bölge Temsilcileri Av. Mine Zafer, Av. Buket Gülay, Av. Mine Cebeci, Av. Sinem Şen, Av. Ceren Yılmaz ve çok sayıda avukat katıldı.

 

Gaziosmanpaşa İcra Başmüdürü Sebahat Hacıbektaşoğlu ve 6 büro müdürünün de hazır bulunduğu toplantıda, bölge avukatlarına pilot uygulama yapılan sistemin temel unsurları ve uygulamada sorun yaratan hususlar dile getirildi. Konunun doğrudan muhatabı avukatlarla karşılıklı bilgilendirme ve sorunların çözümü yönünde bilgi alışverişi yapıldı.

 

Toplantıda özellikle üzerinde durulan temel hususlar şöyle belirlendi:

- Gaziosmanpaşa’da bulunan 5 icra Dairesi’nin zaman içerisinde kapatılarak pilot icra Dairesi 6.İcra Müdürlüğü içerisinde birleştirilecektir.

- Gaziosmanpaşa Pilot İcra Dairesi’nin idari şeması açıklandı. Pilot İcra Müdürlüğü Esas-Aile Bürosu, Haciz Bürosu, Satış Bürosu, Mali İşlemler Bürosu, Dosya Arşiv Bürosu ve Danışma-Kalite Kontrol Bürosu olmak üzere 6 Bürodan oluşmaktadır. Bir Başmüdür yönetiminde 6 adet Büro Müdürü mevcuttur. Bürolarda yeterince Müdür Yrd., katip, mübaşir ve personel mevcuttur.

- Avukatlarca UYAP vasıtası ile gönderilecek taleplerin UYAP BAŞLIK ve TALEP ÇEŞİDİ göz önüne alınarak hangi Büro Müdürlüklerine gönderilmesi gerektiği çizelge halinde bildirildi. Ayrıntılı şekilde anlatıldı.

- Pilot icra uygulamasında İstisnai durumlar dışında avukatın icraya gelmeden UYAP vasıtası ile gereken işlemleri yapması hedeflenmektedir.

- Toplu şekilde talep atılmaması gerekmektedir. (aksi halde sistem kilitlenmektedir)

- Taleplerde açık bir şekilde madde hükümleri (örn.21/1-2, 35) özellikle şirketler için TK.21 hükmü istenmektedir.

- Taleplerin açıkça hangi birime (Büro Müdürlüğü’ne) ait olması gerektiği, aksi takdirde bu ayrıştırma zaman almakta ve gecikmelere sebep olmaktadır.

- Talepler gönderilirken talep başlığı adı altında atılması istenmektedir. Örneğin 21.madde ödeme emri gönderilmesi, TK.35.madde ödeme emri gönderilmesi, adres araştırması talebi…vs.

- Birden çok borçlu yönünden olması halinde hangi borçlu yönünden işlem yapılması gerektiğinin talepte açıkça belirtilmesi gerekmektedir,

- Sistem takipleri açılırken alacak kalemleri faiz girişlerine dikkat edilmesi gerekmektedir,

- Sistemden açılan ilamlı takiplerimizde kesinleşmesi lazım olan ilamların takip talebi ekinde kesinleşme şerhi ile atılması gerekmektedir,

- Fiziki olarak açılacak olan takiplerde tevzi xml dosyası verileri dosyaya düzgün bir biçimde girilmesi gereklidir,

- Uygulamada ortaya çıkan sorunların bölge temsilcileri, bölge avukatları ile doğrudan iletişim ve ayda bir yapılacak toplantılarla tespit edileceği, talep ve işlemlerde gecikmenin yeni sistem ile ilgili olarak karşılıklı bilgilenme ile azaltılabileceği, sistem ve diğer hususlar sebebi ile ortaya çıkan aksaklıkların gerekli birimlere rapor edileceği, bildirildi.

Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonunda Bölge Temsilcilerimiz ve avukatlar tarafından Gaziosmanpaşa İcra Başmüdürü Sebahat Hacıbektaşoğlu ve Büro Müdürlerine emeklerinden dolayı birer buket çiçek sunularak teşekkür edildi.

Pilot icra uygulamalarına ilişkin görüş ve önerilerinizi info@istanbulbarosu.org.tr adresine gönderebilirsiniz.