İSTANBUL'UN KASIM AYI GÜNDEMİ

Katılımcılara kasım ayı içerisinde evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların %55,3’ü Covid-19’u, %27’si ekonomik sorunlar, %6’sı ise İzmir depreminin kasım ayı içerisinde evde en çok konuşulan konu olduğunu belirtti. Ekim ayı ile karşılaştırıldığında Covid-19’un aile içerisindeki gündemde yerinin arttığı görüldü. 

 

 İstanbul’un kasım ayı gündemi Covid-19, Kanal İstanbul ve Formula 1 oldu.

Katılımcıların %73,1’i Covid-19’un, %13,3’ü Kanal İstanbul projesinin ve %5,2’si ise Formula 1’in kasım ayının İstanbul gündemi olduğunu belirtti. 

 

Türkiye’nin kasım ayı gündemi İzmir depremi, Covid-19 aşı çalışmaları ve döviz kuru hareketliliği oldu. 

Katılımcılara kasım ayında Türkiye’nin en önemli gündeminin ne olduğu soruldu. Katılımcıların %41,7’si İzmir depreminin, %16,1’i Dr. Özlem Türeci, Prof. Dr. Uğur Şahin ve ekibinin aşı çalışmalarının, %12’si ise döviz kuru hareketliliğinin kasım ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu belirtti.

 

İstanbulluların %55,1’i Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini düşündüğünü belirtti.

Türkiye ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünen katılımcıların oranı ekim ayına göre azalarak %55,1 oldu. Ekonominin yakın dönemde iyileşeceğini düşünenlerin oranı ekim ayına göre artarak %22,8 oldu. Ekonominin seyrinin değişmeyeceğini düşünenlerin oranı ekim ayına göre artarak %22,1 oldu. 

 

Katılımcıların %55,3’ü kendi ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünüyor.

Kendi ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünen katılımcıların oranı ekim ayına göre artarak %55,3 oldu. Kendi ekonomisinin yakın dönemde iyileşeceğini düşünenlerin oranı ekim ayına göre artarak %16,6 oldu. Kendi ekonomisinin seyrinin değişmeyeceğini düşünenlerin oranı ekim ayına göre azalarak %28,1 oldu.

 

Geçinecek kadar para kazanamadığını belirtenler yüzde 60,2 oldu.

Katılımcıların %60,2’si kasım ayında geçinecek kadar para kazanamadığını belirtirken, %36,3’ü geçinecek kadar para kazanabildiğini belirtti. Katılımcıların sadece %3,5’i bu ay birikim yapabildiğini ifade etti. Ekim ayı ile karşılaştırıldığında geçinemeyenlerin oranının arttığı görüldü.

 

Kasım ayında katılımcıların %6,7’si yatırım yaptığını belirtti.

Yatırım araçlarını kullanan katılımcıların sayısı bir önceki aya göre azalarak %6,7 oldu. Yatırım yapan katılımcıların %56,1’i altın aldığını, %43,9’u döviz aldığını belirtti.

 

Katılımcıların kasım ayında borç alma oranı arttı, borç verme oranı azaldı.

Katılımcıların ekim ayına göre borç alma oranı artarak %44, borç verme oranı ise azalarak %3,2 oldu. Katılımcıların %2,4’ü hem borç aldığını hem de borç verdiğini belirtirken %50,4’ü ise hiçbirini yapmadığını belirtti.

 

Kredi kartı borcunu hiç ödeyemeyenlerin sayısı artarak %18,6 oldu.

Kredi kartı kullanan katılımcılardan kredi kartı ekstresinin tamamını ödeyenlerin sayısı bir önceki aya göre azalarak %36, asgari tutarı ödeyenlerin sayısı aynı seviyede gerçekleşerek %33,2, kredi kartı borcunu hiç ödemeyenlerin sayısı ise artarak %18,6 oldu. 

 

Katılımcıların %28,7’si işten çıkarılma korkusu duyduğunu belirtti. 

Katılımcıların %49,6’sı çalıştığını belirtti. Çalışan katılımcıların %73,7’si işinden memnun olduğunu, %18,4’ü ise memnun olmadığını belirtirken, %28,7’si işten çıkarılma korkusu duyduğunu belirtti. 

 

İstanbulluların yaşam memnuniyeti kasım ayında azalarak 4,4 oldu.

Katılımcıların kasım ayındaki yaşam memnuniyeti seviyesi geçen aya göre azalarak 4,4 olarak belirlenirken mutluluk seviyesi de bir önceki aya göre azalarak 4,7 oldu. Kadınların ortalama yaşam memnuniyeti seviyesi 4,6 iken erkeklerin 4,2 olduğu görüldü.

 

İstanbullular İBB'den sosyal yardım alanına öncelik verilmesini istiyor.

Katılımcılara yöneltilen “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe planlaması sizde olsaydı, İstanbul’da hangi alanlara öncelik verirdiniz?” birçok cevabın seçilebildiği soruya %37,6’sı bütçe planlamasının sosyal yardımlar yönünde yapılmasına öncelik verilmesi gerektiğini belirtirken %36,3’ü depremle mücadele, %26,5’i öğrencilerin desteklenmesi, %24,9’u kentsel dönüşüm ve %15,8’i ise ulaşım yanıtını verdi.

 

Katılımcıların %88,4’ü taksilerin denetlenmesi ve cezai işlem uygulanmasını desteklediğini belirtti.

İBB’nin mesafeye göre yolcu seçen ve müşterilerini mağdur eden taksicilere yönelik denetim ve cezai işlem başlatma uygulamasına katılımcıların %88,4’ü destek verirken, %6,5’i desteklemediğini belirtti.

 

COVID-19 önlemlerini destekleyenlerin oranı kasım ayında %62,3 oldu. 

Kasım ayı içerisinde İçişleri Bakanlığı tarafından Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan kısıtlamalar katılımcıların %62,3’ü tarafından desteklenmekte iken, %33,4’ü kısıtlamaları desteklemediğini belirtti.

 

Cadde, sokak ve meydanlarda sigara içme yasağını destekleyenlerin oranı %85,8 oldu.

Türkiye kapsamında hayata geçirilen cadde, sokak ve meydanlarda sigara içme yasağını katılımcıların %85,8’i desteklediğini belirtti. Kadınların %89,2’si, erkeklerin %82,9’u yasağı desteklediğini belirtti.