İstanbulluların kaygısı giderek artıyor

İBB İstanbul Planlama Ajansı ve İstatisitik Ofisi Araştımayı Açıkladı.

 

İstanbul Barometresi araştırması mayıs ayı raporuna göre;

 

İstanbulluların kaygısı giderek artıyor. Ev içi gündemde değişmeyen konu ise ekonomik sorunlar. Mayıs ayında İstanbul’un gündemi Marmara Denizi müsilajıydı. Araştırmaya katılanların yüzde 18,9’u COVID-19 aşısı olmak istemediğini belirtti. Hazirandaki normalleşme süreci ise İstanbullular tarafından destekleniyor.

 

Evde en çok konuşulan konu yine ekonomik sorunlar oldu

Katılımcılara Mayıs ayında evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların yüzde 35,9’u ekonomik sorunların, yüzde 25,8’i COVID-19’un ev içinde en çok konuşulan konular olduğunu belirtti. Bu konuları internetteki video serileri, ülkenin siyasi gündemi ve Marmara denizi kıyılarında görülen deniz salyası takip etti.

 

İstanbul’un gündemi Marmara Denizi Müsilajı

Katılımcıların yüzde 54,8’i Marmara Denizi kıyılarında görülen deniz salyasının, yüzde 15,1’i COVID-19’un mayıs ayında İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti. Bu konuları Taksim Cami’nin açılışı takip etti.

 

Yüzde 18,9 COVID-19 aşısı olmak istemiyor

Katılımcıların yüzde 23.8’i COVID-19 aşısı olduğunu belirtti. Aşı olmayan katılımcıların yüzde 70,5’i aşı sırası geldiğinde aşı olmak istediğini, yüzde 18,9’u aşı olmak istemediğini, yüzde 10,6’sı ise kararsız olduğunu belirtti. Aşı olmak istemeyen ve bu konuda kararsız olan katılımcıların yüzde 51,4’ü aşıların olası yan etkilerinden şüphelendiğini ifade etti.

 

İstanbullular, haziran ayındaki normalleşme sürecini destekliyor

Katılımcıların yüzde 61,5’i haziran ayında gerçekleştirilen normalleşme sürecini desteklediğini, yüzde 24,6’sı desteklemediğini, yüzde 13,9’u ise kararsız olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 38,4’ü altı ay içerisinde Türkiye’de koronavirüs salgınının kontrol altına alınıp normalleşme sürecinin başlayacağını düşündüğünü belirtti. Bir seneden daha uzun bir süre içerisinde normalleşme sürecinin başlayacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 30.8’i oldu.

 

Kripto paralara olan güven azaldı

Katılımcıların yüzde 74,6’sı kripto paraları güvenli bir yatırım aracı olarak görmediğini, yüzde 7,4’ü güvenli bulduğunu, yüzde 6,1’i kısmen güvenli bulduğunu yüzde 12’si ise herhangi bir fikrinin olmadığını belirtti. Şubat ayı İstanbul Barometresi’nde katılımcıların kripto paraları güvenli bir yatırım aracı olarak görmeme oranı yüzde 44,1 iken, bu oran nisan ve mayıs aylarında artarak yüzde 74’lerin üzerine çıktı.

 

İstanbulluların kaygısı giderek artıyor

Katılımcılardan mayıs ayındaki duygu hâllerini 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres seviyesi 7,1, kaygı seviyesi 8,2 olarak ölçüldü. Geçen aya göre stres seviyesinin 1 puan arttığı görüldü. Kaygı seviyeleri ise son üç ayda 6,8’den 8,2’e çıktı.

Bu araştırma kapsamında Bilgisayar Destekli Telefon Anketi yöntemi kullanılarak 640 haneyle görüşülmüştür. Katılımcılar eğitim, meslek ve gelir düzeyine bağlı olarak sekiz kategoriyi içeren sosyoekonomik statülerine göre belirlenmiştir. Çalışmaya katılanların yüzde 57’si erkek yüzde 43’ü kadın katılımcılardan oluşmuştur.

Raporun tamamına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.