İşte iş bulmanın yolu: Hem öğrenin, hem de para kazanın

İş bulmanın en kolay yollarından biri de Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR) kayıt olmaktan geçiyor.

Türkiye İş Kurumu tarafından istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitim programları, toplum yararına programlar ve diğer kurs, program, proje ve özel uygulamalar düzenleniyor.

Türkiye çapında 81 Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri sonucunda o ilde en çok ihtiyaç duyulan meslekler tespit edilmekte ve bu mesleklerde kurs/program düzenlemek amacıyla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından Yıllık İşgücü Eğitim Planları hazırlanıyor. Kurum tarafından sunulan aktif işgücü hizmetlerinden yararlanmak isteyen kayıtlı işsizlere Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezlerinde görev yapan 4 bine yakın iş ve meslek danışmanı tarafından danışmanlık hizmeti verilmektedir. İş ve meslek danışmanlarının bu hizmeti ile işsizler kendilerine en uygun kurs/programa katılma imkânına sahip oluyor.

SOSYAL MEDYA İŞ BULMADA BİRE BİR FAYDALI

Twitter, Facebook gibi sosyal platformlar da iş ilanları için kullanılabiliyor. Bunun dışında pek çok insan kaynakları sitesi de yeni fırsatları yakalamanızı sağlıyor. Binlerce insan kaynakları sitesi size istediğiniz sektör ve pozisyonda ilanları önünüze getiriyor. Ayrıca hedeflediğiniz şirketlerin internet sitelerinde de "İnsan kaynakları" menüleri güncel ilanları yayınlıyor. Buralara kayıt olmak da işinizi kolaylaştırabiliyor. Bunun yanında çeşitli meslek örgütlerinin iş ilanlarına da göz atabilirsiniz...

İŞKUR'DA GİDERLER KARŞILANIYOR

İŞKUR, iş arayanlara pek çok eğitim ve faaliyet düzenliyor. Bunlara katılanlardan herhangi bir ad altında, herhangi bir ücret ya da katkı alınmıyor. Faaliyetlere ilişkin tüm giderler İŞKUR tarafından karşılanıyor. Ayrıca faaliyetlerden yararlananlara eğitim ya da katılım süresince yol yemek gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla ödemeler (günlük 20-50 TL) yapılıyor.

20 LİRAYA EĞİTİM

Toplum Yararına Programlarda ise bu ödemeler asgari ücret düzeyinde oluyor. Örneğin Mesleki Eğitim Kursları'na günlük 20 lira, Girişimcilik Eğitim Programları'na günlük 20 lira, İşbaşı Eğitim Programları'na günlük 50 lira, Toplum Yararında Programları'na aylık brüt asgari ücret yani bin 647 lira ödeyerek eğitim alabilirsiniz.

ULUSLARARASI GEÇERLİLİĞİ OLAN BELGELER

İŞKUR'un düzenlediği kurslara katılanlara, öncelikle uluslararası geçerliliği olan mesleki yeterlilik belgesi veriliyor. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurs bitirme belgesi imkanı da var. Eğitim alan işsizler, eğitim aldıkları meslek ve açık iş durumuna göre özel sektör işyerlerinde istihdam ediliyor.

BİR MİLYON KİŞİYE EĞİTİM

Düzenlenen Mesleki Eğitim Kursları'ndan 2004-2008 yılları arasında 71 bin 395 kişi yararlandı. 2009 yılı ile 2016 arasında ise bir milyonun üzerindeki vatandaş bu eğitimleri aldı. Kurslara katılanların eğitim durumu ise ilk ve orta öğretim mezunları gençler. İŞKUR'daki İşbaşı Eğitim Programları'ndan ise 2009'dan bugüne 300 binin üzerinde vatandaş yararlandı ve katılımcıların yüzde 80'i iş sahibi oldu.

PATRONA DESTEK

İŞKUR'dan iş bulmanın patronlara da avantajları var. Kursiyerlerin zaruri giderleri İŞKUR tarafından ödenirken işverenin ayrıca bir ücret ödeme durumu yok. Kursiyerlerin GSS, İş Kazası ve Meslek hastalığı sigortası primleri de İŞKUR tarafından düzenleniyor. İşveren kurs sonunda kursiyeri işe alırsa 36 ay süreyle SGK sigorta işveren payını devlet ödüypr. İşbaşı Eğitim Programları'na katılan kursiyerin de istihdamı halinde sigorta prim desteği 42 aya çıkıyor.

İŞ BULMAK İÇİN BUNLARI YAPMALISINIZ

Ne istediğinizi iyi bilin

Vizyonunuzu genişletin

CV doldurun (İnternet siteleri bu iş için uygun)

Gazetelerin ilanlarını takip edin

Planlı davranın

Değişikliklere ayak uydurmayı bilin

İş görüşmesine iyi hazırlanın

Çevrenizi iş aradığınıza dair uyarın

Güçlü yönlerinize odaklanın (Örneğin çok iyi konuşabildiğiniz bir yabancı dil var bunu kullanın)

Kendinize güvenin

Sabırsız olmayın

Kaynak: Yenişafak