Kaldırıma Okul Bahçesi mi?

Gaziosmanpaşa Eski Edirne Asfaltı Bereç Mevkii’nde özel bir okul tabelası bulunan binanın önünde bulunan kaldırıma beton dökülerek, duvarla kapatılıyor.

 

Kaldırımın kapatılarak duvarla örüldüğünü gören vatandaşlar durumdan şikâyetçi! 

Yayaların yoğun olarak kullandığı cadde kenarındaki kaldırımın kapatılmasına tepki gösteren vatandaşlar, “Burası yaya kaldırımı, hangi gerekçe ve yasaya göre burası kapatılıyor. İBB ve ilçe belediyeleri burada kapatılan kaldırımı görmüyorlar mı?  Herkes istediği zaman istediği yeri kapatabiliyorsa bizde gidelim meydanın ortasını çevirelim.” İfadelerini kullandılar.

 

Bina yeni yapılırken, imar durumuna uyularak ana caddeye çekme mesafesi bırakıldığı, yola terklerin yapılarak imar alındığı, kaldırım kısmının bina kullanım alanı dışında kaldığı görülüyor.  Binanın kendi alanı olsa idi yapı yapım aşamasında bahçesini zaten kendi sahibi çevirirdi.

 

İşgal şeklinde bir yapılaşma olduğu görülen alanda kalıcı bir yapılaşma olması imar kanununa aykırı. Bir işgaliye ödenerek yapılsa bile kalıcı, kaldırımı kapatarak alan yapılması yasak. İşgalde bina saçak altı kadar,  1 veya 1.5 metre izin verilebiliyor. O da seyyar olarak konulan eşyalardan oluşabiliyor. Gerektiğine anında ve akşamları toplanabilmeli ve insanların arasından geçişine imkan sağlamalı.

 

Vatandaşlar kaldırımın duvarla kapatılmasının hangi gerekçe ile  ve hangi imar kanununa dayanarak yapıldığını bilmek istiyor.

 

Burada kalıcı olarak yapılmaya çalışılan uygulamaya ilçe ve ana cadde olması dolayısı ile İBB’nin müdahale etmesi isteniyor.  Bu durum örnek teşkil ederek herkesin istediği yeri işgal etmesine neden olabilir. 

Binanın kaldırım işgali öncesi durumu!