Kendi İşyerinde Sigortalı Olanlar Dikkat

Mütevazı bir topluluğun katıldığı toplantıya Gaziosmanpaşa Sosyal Güvenlik Merkezi Müdür Yardımcısı Feyzi Kapıkıran ile 4/b Servis Şefi Hasan Kamalcı katıldı. MBG Gaziosmanpaşa Temsilcisi Mehmet Yalçın katılımcılara hoş geldiniz diyerek “arkadaşlarımız beni Gaziosmanpaşa temsilcisi olarak layık görmüşler. İnşallah görevimiz süresince siz arkadaşlarımızdan alacağımız destekle gelinen noktadan daha ileri gitmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu konuda bana destek olacağınıza güvenim tamdır” dedi. Yalçın daha sonra sözü Feyzi Kapıkıran’a verdi.

Bağkurda yeni bir milat

SGK Gaziosmanpaşa Müdür Yardımcısı Feyzi Kapıkıran  “6645 sayılı yasa Bağkur tarihinde başka bir milat oldu. Bundan önce biliyorsunuz 1972-1982-2000 ve 2008 nasıl birer milatsa bu da öyle oldu. 30 Nisan tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla Bağkur borcu olanlar bu borçlarını isterlerse durdurabileceklerdir. Bu bağkurlular için 3,5 yıllık Genel Sağlık Sigortası Prim borcu da istenmeyecek bu da çok olumlu bir adımdır. Bağkurlular bu üç aylık süreyi çok iyi kullanarak bir emeklilik planlaması yapmalıdır. Kendilerine yetecek süre kadar primi yatırarak bu süreyi satın almalıdır. Yoksa ileride bu süreleri ihya etmek isterlerse sürenin tamamını ödemek durumunda kalabilirler. Gerçi biz üç ay diyoruz ama bir ayı geçti 31 Temmuz’a kadar ödeme yapmazlarsa ve kendileri durdurma talebinde bulunmazlarsa biz zaten otomatikman sileceğiz.

Kendi işyerinde sigortalı olanlar dikkat

Bir de kendi işyerlerinden sigortalı olanlar var bu durumda olanlar 1 Ekim 2008 öncesi işe başlamışlarsa ve aralıksız devam ediyorsa ssk'lı olmaya devam edebilirler ancak ara verenler, başka yerde yeniden işe başlatılanları emeklilik aşamasında büyük sürprizler bekleyebilir. Bu durumda olanlar bira an önce durumunu düzeltmelidir.  Sigortalı geçirdikleri süreler iptal edileceğinden Bağkur primi yönünden borçlanacaklar ve büyük rakamlar ödemek durumunda kalabileceklerdir. Kendi işyerinden prim ödeyenlerin primleri aynen Bağkur primine mahsup edilecek ancak başka yerden sigortalı olanların sadece işçi payı mahsup edilecektir. Kendi işyeri olup da başka yerde sigortalı olanlar sahte sigortalılık yapmamalıdır. Gerçek çalışma olmadan yapılan sigortalılıklar iptal edileceği gibi ödeyecekleri para da geri verilmeyecektir. Aynı zamanda bağkurları da devreye gireceğinden bu konuda çok hassas olunmalıdır.

Tasfiye halindeki şirket ortakları borcunu sildirebilir

Tasfiye halindeki şirket ortakları istemeleri halinde Bağkur prim borcunu sildirebilir. Bu durumda olan şirket ortakları vergi dairesinden ve ticaret sicilden alacakları evraklarla hem Bağkur prim borçlarını hem de Sosyal Güvenlik Destekleme Primi borçlarını sildirebilirler.

Feyzi Kapıkıran, bizim açımızdan diğer önemli bir husus da Sosyal Güvenlik Destekleme Primi %15’den %10’a inmiş olmasıdır. Sosyal Güvenlik Destekleme Primini bağkurlular 1999’dan beri maaşından kesinti suretiyle ödüyorlar. Emekli Sandığı ve SSK emeklileri ise 2003-2008 arası kendi beyanları ile ödediler. Bu yüzden bazı emeklilerin borcu tespitlerle ortaya çıkmakta ve bu borç maaşında kesilememekte ve borçlular bunu yapılandırma dönemlerinde nakden veya taksitlerle ödemektedirler. 2008 sonrası ise bütün sigorta kollarında maaşından kesinti suretiyle ödenmeye başlamıştır. Ancak bu kesintiler çeşitli sebeplerle zamanında başlayamamaktadır. Bu yüzden siz emeklilerin işe başlaması halinde mağduriyete uğramamak için zamanında müracaat ederek kesintiyi başlatın” dedi.